Fastfrusen bil (del II)

"Det ska till en skåning för en sån sak" sa LR.
"Det är det första man får lära sig på körskolan norr om Dalälven: Lägg aldrig i handbromsen när det är minusgrader"

I teorin är det inga problem hur jag ska få iväg bilen. Jag har fått tusen tips från LR:

- Lägg en träbit emot hjulets baksida och knacka
- Knacka mot hjulet (inte mot fälgen) med en hammare. Har du en gummihammare? Låna en gummihammare av Staffe.
- Häll varmvatten på bromsarna (i morgon om det blir lite varmare, inte i kväll).
- Försök gunga bilen
- Kör så det knycker till så kanske det lossnar
- Lägg dig på ett liggunderlag och kolla hur det ser ut därunder, knacka på de bromsar du ser (hur ser jag det??)
- Sätt kupévärmaren under bakhjulen (om sladden räcker)
(Detta var ett axplock)

Jag är glad över alla tips och detta otroliga engagemang LR lade ner. Jag ska ut och testa alla grejer utom gummihammaren first thing in the morning. Hoppas på en förstående parkeringsplatsövertagare...om jag ska vara realistisk. Och så försöker jag tänka; "det är bara en bil, det är bara en parkeringsplats..."

Kan du va i detta nu då?




Då vill jag vara Svensson

Den primära narcissismen. Och förlusten från den. Underkastelsen av fadersnamnet. Som på grund av detta skapar det ständiga begäret.

Gud blir den som inte sätts på plats och som blir förlorad i den primära narcissismen. Svensson är den som underkastar sig fadersnamnet och därmed hittar sin plats och ordning i världen. Som vet vilka spelregler, ramar och strukturer som gäller. Och som förstår tid och rum, historia och framtid och som därmed inte "fastnar" i ett psykotiskt tillstånd.

Barnet förlorar den primära narcissismen i att vara i symbios med mamman i och med att barnet måste acceptera att det finns en annan person som också är viktig och en konkurrent i förhållande till mamman. När teorierna skrevs var väl tanken att det var (mer rent konkret) fadern som skulle accepteras. 

Hur förhåller sig då underkastelsen av fadersnamnet och separationen från den primära narcissismen i de nya samhällsstrukturerna? Nu när familjerna börjar ta sig andra former. När mammor och pappor är ensamstående. Räcker det att det är "en sida av" mamman som står för underkastelsen av fadersnamnet i dag då pappan inte alltid är en självklar del i familjesituationen. Eller måste det vara en andra förälder eller åtminstone en annan nära person som barnet knyter an till? 

Naturligtvis klarar sig barnen bra i dagens samhälle trots att de lever med en förälder. Psykotiska människor är väl inte vanligare i vårt samhälle i dag än tidigare? Vad bygger uttrycket "barn behöver båda sina föräldrar", som man så ofta får höra, på? Hur viktigt är det i detta avseende?

---

Sen, en annan sak. Sen uppkommer begäret. Det begär som vi är dömda att leva med och stå ut med när vi en gång för alla förkastat den primära narcissismen. När vi ätit av kunskapens frukt och blivit utkastade ur paradiset och tvingas hålla oss till ordningen. Vart riktar sig begäret? Och är begäret passionen? Begäret kan vara till något kulturellt, konsten, musiken, orden, kanske till ett yrke, något som vi kan uppfyllas av och som ibland är på gränsen att kännas större än livet självt.

Men begäret och passionen är väl inte kärleken? För kärleken kan väl leva parallellt med passionen och begäret eller? Kan man leva endast på passion? Där behövs inga strukturer. Men det behöver kärleken för att överleva. Eller? Är det därför kärleken lever vidare men begäret och passionen dör efter ett tag? För en passion för något, kan den leva för alltid. Meningen med strukturer är väl att något ska leva vidare eller?

Skulle detta begär eller passion kunna vara något så stort så den uppfyller en helt? Och att det skulle kunnat göra det om det inte var för att samhällets struktur och "lagar" är sådana att det inte tillåter det? Att detta begär och denna passion för något som sång eller teater eller psykodynamiskt orienterad psykoterapi skulle kunna vara så stort att den fyller upp en lika mycket som det vi idag genom samhällets strukturer "tvingas" ha? Nämligen man och barn. Familj. Hus med vita blomkrukor i fönstren. Kommer det att bli enklare att ha som alternativ längre fram om samhället är på väg mot något annat där kärnfamiljen inte är det vanligaste längre? När det blir mer självklart att bo i kollektiv eller som kombo, särbo, att välja bort tvåsamheten.

Eller är det så viktigt för oss att skaffa familj att passionen för exempelvis musiken aldrig kan ersätta den biten?

Det är inte det att jag inte vill ha någon tvåsamhet. Jag längtar efter det mer än något annat. Samtidigt som jag vet att jag passionerat kan gå upp i något som blir så stort för mig just i det nuet. Men det måste vara öppet för samhället att formas på det sätt männískor känner för. Och en möjlighet att gå upp i något till hundra procent och välja det framför ett relationsliv.

Eller är man inte Svensson om man väljer passionen framför ett relationsliv? Det är det jag vill komma tillbaka till. Kan man inte vara Svensson om man ägnar sig helt åt begäret eller passionen eftersom det är på gränsen till större än själva livet. Som Gud?

Och det är inte heller det att jag inte vill  vara Svensson. Men jag vill inte vara den Svensson som aldrig vågar ifrågasätta och som tror att en relation lever vidare utan att man vårdar den eller kämpar med den tillsammans. Jag vill inte heller vara Gud (eller Svensson eller vad det nu är) om man tror att det finns ett egenvärde i sig i att ändra samhällets familjestrukturer som finns i dag.

Men om nu Svensson är tvåsamhet där man kan ha en djup och nära samhörighet med en annan människa, utvecklas och utmana varandra, så vill jag inget hellre. Ha förtätade samtal. Mötas där under ytan. Där det aldrig blir tråkigt. Då vill jag vara Svensson.


Ju mer jag tänker på det

...desto mer är allt som är centralt för terapin viktigast för allt annat också. Vänskap. Ledarskap. Fungerande gruppdynamik. Livet.

Det är tillit, närvaro, mod.

Lägre bröstläge

"Känner du dig obekväm i gruppen?" frågade min kollega mig i veckan. "Jag har lagt märke till att du har ett lite högre röstläge, när vi diskuterar saker, nu än vad du hade när du var här i somras och hälsade på".

Jag berättade om min kollegas undran för T som sa:
"Vad sa du, jag hörde inte riktigt, bröstläge???"

"Nä det är nog tvärtom i så fall".
"Bröstläget är nog väsentligt mycket lägre nu än i somras".

Att leva i nuet

"I psykos existerar ingen framtid och ingen historia. Det är bara här och nu som gäller."

"Det är ju så inne nu att man ska leva i nuet."
"Det senaste är ju mindfulness", sa P.

Trendigt!

Men hallå, att komma på hur man lever i nuet är ju faktiskt inget nytt. Psykos har varit ett känt begrepp sedan Freuds tid...

Tack vare juristen har jag framtiden tryggad

I torsdags satt jag på tåget ner till Malmö och utbildningsdag. Jag läste "psykoanalytiskt orienterad psykoterapi" . Bredvid mig satt skattejuristen, kavajnissen, i 25-årsåldern med laptop framför sig. Sönderstressad. Han höll på med mail och worddokument och när jag sneglade på skärmen förstod jag att det verkade som om han jobbar på Mannheimer och Swartling, en av de mest eftertraktade advokatbyråerna bland juridikstudenterna, åtminstone var det det när jag pluggade och när min dåvarande pojkvän sökte jobb. Mitt ex jobbade på Gernandt och Danielsson, tydligen ännu mer eftertraktat än msa och han blev till och med uppringd och utskälld av msa för att ha tackat nej till jobb hos dem. De var inte vana vid det. (Som kuriosa.) 

Killen suckade och jag märkte att han hade krångel med dokumenten. Han försökte nå en massa personer via mobilen;

"Jag har haft en sjuk dag" sa killen i telefon till en kollega. "Dokumentet till finansinspektionen ska vara inne i morgon bitti." "Skiten har hängt sig" "Jag jobbar på, ska ringa en av delägarna nu".

Jag kände igen det så väl med mitt ex. Hetsen. Att jobba sjukt mycket för att någon gång själva bli delägare. Bli som dem. Jobba 100 timmar i veckan, minst.

"Inte ovanligt att alla hans arbetsdagar ser ut som denna", tänkte jag. Helt sjuk. Och det var därför det tog slut mellan mig och mitt ex. För att jobbet slukade honom och vi aldrig träffades.

"Helpdesk???, jag skulle vilja kolla med er om ni har en backup på ett dokument. Jag har gjort en massa ändringar som jag måste rädda."

Killen lät förvånansvärt cool med tanke på det faktum han tycktes stå inför. Klockan var nu nio på kvällen och han hade antagligen jobbat sen åtta i morse. Hans flickvän kom förbi och frågade tålmodigt hur lång tid han skulle arbeta. Han ryckte irriterat på axlarna.

"Äh det var flickvännen" sa han till helpdesk. "Hon ska till sina föräldrar i Lund".

Tjejen gick tillbaka till sin sittplats och jag ville bara SKRIKA till honom: "Du prioriterar fel, det är inte värt det!!!!"

Jag satt med min bok. Och läste om överföring. Och kände hans stress. Och tackade juristvärlden. Dels för att det är han och hans sönderstressade kollegor som gör att jag kommer att ha framtiden som terapeut tryggad.

Dels för att, jag med hjälp av deras värld, tvingats gå igenom stunder av frustration, hjälplöshet, ensamhet, separation och funderingar om vad som egentligen är viktigt i världen. Utan dessa processer hade jag aldrig upptäckt att den utbildning jag är på väg till just nu är det jag vill göra. Utan deras värld och all den hets deras arbete för med sig hade jag inte suttit där och läst psykoanalytiskt orienterad psykoterapi.

Fastfrusen bil

HSB ringde mig förra veckan och bad mig flytta på bilen tills den 1 mars för då ska en annan gäst ha p-platsen. Fine, tänkte jag. Jag gör det på lördag när jag kommer hem (sista februari). Motorn startar. Gas. Inget händer.

Skit. "Handbromsen har fastnat" säger EMs man när jag ringer dem för att rådfråga eller egentligen mest för att få moraliskt stöd. Och för att slippa ringa min käre far och få höra hur man kan vara så inihelvete dum att man lägger i handbromsen när det är minusgrader. "Inte helt ovanligt" fortsätter Staffe lugnt. "Finns inget att göra mer än att vänta på plusgrader". "Eller bärga" "Och det blir ju dyrt".

Shitshitshit. Vad jag har fått göra är att sätta en lapp på bilen där det står. "Hej, jag har försökt flytta bilen men handbromsen har frusit fast. Hoppas att vi kan lösa detta, ring..."

Vi får hoppas på att HSB och min övertagande p-platsgäst har överseende med mig. Knappast troligt.

Vid såna här tillfällen hatar jag att vara ensam och stark.

Jag ska bara ta en sväng förbi biblan...

I morse när jag satt och babblade med ett par tjejer av det yngre gardet från min förra avdelning kom vår nya biblio förbi. Han verkar lite tyst och blyg och tvekade lite om han skulle våga sälla sig till vårt sällskap. Och så tog han några taffliga steg och sträckte han fram handen för att hälsa.

"Ja vi träffades igår" sa jag. "Men jag kan tänka att det är omöjligt att hålla reda på alla nya ansikten". " Och så är det ju inte självklart för jag hörde till det här gänget innan men nu har jag bytt avdelning" babblade jag på.

Och så blev det 20 frågor så klart. Jag var tvungen att ta reda på var han jobbat innan och det verkade som om han flyttat hit till vår stad enbart för det här jobbet.

"Det är klart" sa han. "Det är ju lite skillnad" "På det biblioteket jag var tidigare jobbar över hundra pers..."
"Ja här är ju inte så många" flamsade jag och tänkte stackars, stackars människa som bytt liv och flyttat till den här världen....

"Ja jag har ju hört talas om er förra biblio, var är hon nu?" fortsatte han. Och så blev det mycket prat om hur mycket vi saknar vår förra biblio...

Sen kom MF och jag satte igång att kommentera prinsessans förlovning och att det var en politisk välplanerad grej med tanke på att vi behöver något glatt i lågkonjunkturen och så var det säkert något som behövde komma i skymundan och nu också när kärnkraftsdebatten håller på att ebba ut. Och MF tittade på mig och såg ut som om "jaha det verkar som bruden har förmåga att tänka ändå..."

Biblion verkade i alla fall road över mitt öppna resonemang. Vänta bara tills han får träffa U, då blir han i chock på riktigt. (Hon har semester den här veckan)



På eftermiddagen när jag fick med mig halva avdelningen på eftermiddagskaffe diskuterade vi sätt att träffa folk. Det hela började med att jag drog iväg ett mail om att det faktiskt var dax för aw nu. Vi ska ha det nästa vecka. Och sen började en prata om sin väninna som dejtar hejvilt och de andra börjar planera för att jag ska träffa någon, vilket känns något obekvämt.

"Det ska vara innebandycup i mars- gör som jag, anmäl dig som funktionär så kommer du träffa en massa" sa en.

Sen blev det prat om nätdejting som jag inte tror det minsta på. Tänk så mycket man missar genom att välja ett kön i ett åldersspann och kolla på en bild. En människa kan man inte träffa så enligt mig. Men där gick våra åsikter isär.

"Men träffsäkerheten blir i alla fall större genom nätdejting" menade S. "Längst ner på skalan måste ju vara krogen." "Där är ju bara yta och alla är fulla." "Därför är det vanligast att man typ träffas på gymmet eller bibliotek."

"Bibliotek?" sa jag. "Hur då?"

"Ja alltså kanske inte vårt bibliotek" skrattade S. "Men större..."

Och så var det hela igång:
"Ja man vet ju aldrig vilka som håller hus i jobb-biblan." "Kanske nån som sitter och läser vetenskapliga tidsskrifter" "Eller den nya biblion" "Bäst att ta en sväng förbi där varje dag, det kanske blir nya samlingsplatsen" "Ja var är hon nu då, äh, hon sitter väl i biblioteket som vanligt nu för tiden."

Och när vi gick upp från fikat sa jag till de andra "jag kommer jag ska bara ta en sväng förbi biblioteket..."

He better be there

Nu har jag gått här och tråkat i evigheter och trott att jag aldrig mer kommer att kunna känna något för en livs levande människa (inte död heller hoppas jag). Men så när jag springer där på löpbandet 12,2 km i timmen och Victoria och Daniel på TV-skärmarna, poserande framför kamerorna med förlovningsringarna i högsta hugg, går han förbi.

Mannen. The man! Och jag bara känner det. Jag skulle nog kunna bli kär igen. Och jag får en glädje inom mig. Hur lätt det kan kännas. När två personer möts och får ögonkontakt och man bara skulle kunna kliva av löpbandet och säga:

"Du, vill du dejta mig i kväll och i morgon och alla dagar".

Han gick fram där till sin kompis som satt i rullstol. Skämtade, sa något med snälla ögon, Glada, spjuvriga och jag kunde inte sluta titta. Han var inte snygg, inte vältränad, inte så. Men han var levande och han såg mig och jag blev så glad att bara se honom.

Och jag kände hur enkelt allting blev. Att inte jaga. Att inte anstränga sig för att få uppmärksamhet, att inte vara rädd för att inte räcka till. Jag kände det enkla.

Och så gick han, kom tillbaka och mötte min blick. Och jag tittade bort. Och när jag sprungit klart såg jag honom inte. Det gör inte så mycket för än så länge är han den jag vill att han ska vara.

Men nästa tisdag, samma plats, samma tid. He better be there!


Organisationsförändringar - lite som med terapi

Vi måste se framåt nu och inte gräva ner oss i gammal skit. Det som har varit har varit och nu är det bra med det (säger en sann psykodynamiker ;-) ). Men jag kan ändå tycka att man kan dra så mycket lärdom (som vi bara kan må bra av och) som det går, av det som varit.

I dag hade vi jobbets smartaste (och då menar jag det verkligen) snubbe hos oss och föreläste. Han pratade om de förändringar som gjorts och hur folk höll med i det nya fast de inte gjorde det egentligen för de inte vågade uttrycka sin egentliga åsikt. Hur ekonomin styr, hur verksamheten förändrats och hur man tvingas följa med. Det finns system för uppföljning av ekonomin. Kartläggning av verksamhetsförändringar och dess ekonomiska effekter.

Men det finns ingen som kartlägger människornas agerande i sådana situationer. De som tvingas in i förändringarna. Vi skulle haft nån liten observatör som kan registrera hur personer hanterar saker. Och så kan vi kolla tillbaka på det och dra lärdomar nästa gång vi gör en omdaning av verksamheten. T ex; folk mådde skit av detta så då kan vi undvika...
 
Tänk om vi vore lika bra på att kartlägga människor i organisationsförändringar som ekonomi och verksamhetsstrukturer i dessa lägen. Såna undersökningar ger ingen direkt påverkan på budget eller visar inga direkt mätbara resultat.

Lite som med terapi. Får vi inga direkta, snabba och ekonomiska resultat förkastar vi teorierna. KBT framför psykodynamik. Men om vi ger det lite uppmärksamhet, närvaro, tillit och tålamod just nu när det händer. Så kanske lärdomarna kan bli lönsamma på sikt. Nästnästa gång vi får en högsta chef som vill strukturera om på jobbet och där vi som jobbar nu kanske har slutat för länge sen.

Att förstå hur människor agerat för att vi ska förstå hur vi ska agera nu. För att nå fram. Och framgång.

Han behöver bara vara bög, blind och köra på

När jag skulle gå in genom dörrarna till gymmet stannade en minibuss-taxi utanför. 

"Vem är så lat att han åker taxi till träningen?", tänkte jag och associerade till T:s kommentar förra helgen när jag fick skjuts av mamma till T:s och min promenad 500 meter från mammas hus. "Ironman, ha!" var det enda hon sa när jag klev ur bilen. 

Hur som helst, ur taxin hoppade två ganska plufsiga och till synes otränade killar i 40-årsåldern.

Jag gick in, var lite tidig och satte mig på spinningcykeln och körde i gång lite själv för att få upp pulsen. En annan tjej var också tidig, satte sig på cykeln bredvid mig. Vi började prata och sen kom de två killarna som hoppat ur taxin in i salen. Den ena satte sig på cykeln framför mig och den andra var tydligen instruktören. Jag funderade på om det verkligen var han som brukade ha det här passet, jag minns att jag haft honom innan...

"Vad tycker du om honom?" sa tjejen bredvid. 
"Ja jag satt nyss och funderade på det" sa jag.
"Jag blev lite irriterad på honom förra gången för han vill bara att man ska vrida på motståndet hela tiden och så när man är dödstrött så säger han `vrid på två varv till´ och så fattar man att han inte alls är med och att han bara överdriver. Då blir det inge kul."
"Schhhhhhhhhhhhh, inte så högt". Hans kille sitter där framför dig" sa hon och himlade med ögonen.
"Jaha" sa jag lite förvånat över hennes himlande. Antagligen tyckte hon att det var märkvärdigt att han var gay. Och så blev jag lite störd, vet inte varför. Jag måste väl kunna säga vad jag tycker om förra passet så att vem som helst kan höra. Jag står ju för vad jag tycker.

"Exakt så tycker jag också" sa hon sen. "Om jag hade vetat det hade jag inte gått..."
"Nähe".

Jag tänkte i alla fall att jag skulle testa att gå exakt efter hans instruktioner; när han säger att jag ska lägga på 2 cm motstånd ska jag göra det och sen när han säger lägg på mer, lägg på mer ska jag göra det också. Det höll i ungefär tio minuter sen var jag totalslut och tjejen bredvid sneglade på mig och vi insåg båda att det var helt orealistiskt. Han kan ju inte själv göra som han lär ut. Visst finns det muskler under den där lite plufsiga magen men en person som kräver den kondisen av oss måste själv vara otroligt vältränad för att klara det passet. Jag undrar om han vred på något alls???

Men sen såg jag också att han hade lite speciella glas i sina glasögon och han sa att han såg dåligt. Kanske inser han inte det orimliga i de krav han ställer på oss för att han inte ser hur vi kämpar... Men han borde ju i alla fall ha testat motståndsratten någon gång...

Jag blev riktigt störd och irriterad och kunde inte begripa varför alls först. Det var tjejen bredvid. Och för att jag blev besviken på henne för att hon hade en konstig och negativ inställning till homosexuella och jag tänkte att hon kanske inte hade ogillat honom om han var straight. Varför tänker jag det??? 

Det var instruktören och hans"spionerande" pojkvän och för att jag inser att fördomsfria jag är full av fördomar och stereotypa bilder. Och att jag måste fundera så mycket kring hans synskada och inte bara få vara irriterad på honom för att han är en urusel tränare som inte inser vilken orimlig press han sätter på oss genom att bara be oss öka, öka hela tiden. Och som tar taxi till träningen och som inte alls passar in i den bild av en musklig instruktör jag vill ha framför mig under ett pass. Usch hemsk är jag.

Och jag ska behöva reda i alla de här tankarna som väcks hos mig och som irriterar mig och ha dåligt samvete över mina fördomar. Medan han bara behöver vara bög, blind och köra på! (Utan motstånd.)

Slarvar vi med våra liv?

Jag var och såg Lukas Moodysons film Mammut i gårkväll.

"Vad vi slarvar med våra liv", var tanken som fyllde mig när jag lämnade biografen. Vad vi går upp i saker som vi för stunden tror är det viktigaste och glömmer det som verkligen är värt något. Det är så skrämmande. Och vanligt. Och det kan få förödande konsekvenser för dem som egentligen betyder något. Och för oss själva när dem som vi betyder allt för gör så.

Ibland kan det handla om pengar. Men inte alltid faktiskt, vilket ändå gör mig lite lättad någonstans. Då kanske det finns hopp... I bland är vi bara där "in the moment". Kärlek till en annan människa. Viljan att rädda ett barn.



Filmen handlar om en familj där pappan jobbar inom IT-branschen och är i Thailand i affärer, mamman är kirurg och kämpar för att rädda en liten pojke som blivit knivhuggen i buken av sin mamma. Deras nanny som är från Filippinerna sliter för att kunna försörja sina söner i hemlandet, att de ska få ett fint, nytt, stort hem. Allt pojkarna vill är att deras mamma ska komma hem, så klart. När äldsta sonen skadas drar nannyn hem och lämnar familjens flicka ensam då mamman är på jobbet för att rädda pojkens liv. Pappan förälskar sig under sin resa i en person han försöker hjälpa. Filmen präglas av känslor av ständig längtan och saknad och det är tydligt att personerna älskar varandra. Ändå händer det som händer.

Eller är det för hårt att döma så? Är det att slarva med våra och andras liv när vi faktiskt just då i det ögonblicket känner att vi så passionerat gör något för en annan människa (och oss själva, väl?) så att vi går över gränserna och sårar våra närmaste? Och när vi tror oss göra saker för våra närmaste utan att höra efter vad de egentligen behöver så att vi i slutändan skadar dem i stället? Är det för hårt att döma när vi faktiskt inte vet vad vi gör för oss själva och vad vi gör för andra? Eller kan vi alltid säga och veta det? Är det någon gång ok att göra något för sin egen skull så att man sårar sina närmaste och mest älskade?

Avstannat hjärta eller glapp i pulsmätaren?

Jag var på pulsträning i morse, alltså cykling med pulsband. Jag har haft problem att ställa in rätt maxpuls och provat mig fram. Det är skitsvårt. Jag kommer ju aldrig upp i maxpuls men jag vill ändå att passet ska vara jobbigt. Alla de andra ser helsvettiga ut men det känns som om jag bara glassar på fram till de sista tio minutrarna ungefär. Då blir det jobbigt när vi ska ligga på rött på mätaren. Men pulsen visar ju vad den visar och den ligger högre än de andras när de är helt utpumpade och jag bara kör på. Jag förstår inte. Så bra kondis har jag inte.

Och i dag hände det. Först trodde jag att jag såg fel men det hände två gånger. Min pulsmätare visade noll. Pilen bara sjönk från gult, ner till grönt, till blått, grått, och så 0!



Efter passet hade jag följe hemåt med en från jobbet och konstaterade lite dramatiskt att mitt hjärta hade stannat två gånger.

"Kan det bara stanna sådär tillfälligt utan att man märker något?" "Om jag inte hade haft pulsband hade jag ju inte vetat det. Tänk om det händer oftare..?"

Hon tittade på mig under tystnad och sa sen: "Glapp i pulsmätaren".

Fast jag undrar ändå... Mitt hjärta måste nog ta paus ibland.

Tre centimeters klippning och en massa löshår

Jag har letat frisör. Igen. För det hade ingen tid hos min favoritfrisör sen förra gången jag bodde i Uppsala och jag var verkligen tvungen att klippa mig nuuu.

Jag blev tipsad om en vid Vaksala torg av en kollega. En och en halv timme hade jag till mitt förfogande, för sen måste jag vara tillbaka på jobbet. Men det är ju lugnt det är ju bara en klippning, det borde gå på en halvtimme. Och jag hade ju redan tvättat håret själv.

Men frisören var tio minuter sen. Och jag frågade, "det tar inte en timme va?" "Nej, nej det är lugnt, vi är snart klara" svarade den från början något surmulna frisörskan.

Men vi började med tvätt. Shamponering och balsamering. Massera hårbotten. Lugnt och metodiskt. Och det var lite tyst och tungt. Jag lyckades så småningom fånga upp vad det var, frisören var ledsen för att hennes närmaste kollegor hade slutat på salongen. Och när vi pratat om det kunde hon tina upp lite. Och prata om sig själv och annat som jag frågade om.

Och så fastnade i en mycket intressant diskussion om löshår. Om hur det kommer från Indien. Från personer som låter håret växa jättejättemånga år och som sen klipper av sig det och säljer det för att kunna överleva. De som bor i Indien har jättebra hårkvalitet, tydligen. Och så tar de även hår som har offrats vid tempel. Det är tydligen jättevanligt. Man plockar upp "tempelhåren" och skickar dem till "hårindustrin". 

Men tjejen kunde inte prata och klippa samtidigt. Och jag var jättenyfiken och var tvungen att fråga tusen frågor. Så vi glömde tiden.

Det är tydligen jättevanligt med löshår. "Jag har haft det själv rätt länge" sa frisören. "Men mitt hår har förstörts av det nu så jag måste odla ut mitt äkta."

Man fäster löshåret i det riktiga håret, nära huvudet och det stramar lite till en början men efter några veckor märker man inte av fästena. Men en del står inte riktigt ut och vill ta bort det efter några veckor. Jag undrade varför, är det att man inte står ut med vetskapen att ha någon annans hår på sig eller är det ovanan att helt plötsligt ha långt hår och att det inte riktigt känna som en själv? Frisören sa att det nog var mest ovant. För annars vänjer man sig vid att håret växer ut successivt. Och håret är ju inte "direkt" från någon annan. Det behandlas jättemycket, något skikt skalas tydligen av och... ja det är en jättegrej.

 Löshår - så det förslår.

Och det är ju inte billigt att få löshåret isatt i håret hos frisören. Jag frågade om hon visste vad föräldlingsvärdet var, vad människorna i Indien får för sina hår och vad man som kund får ge för ett nytt långt hår. Att få löshår isatt kostar ett par tusen. Minst tror jag. Men hon visste inte mellanskillnaden. Är det inte en ganska sjuk grej att komma på?

En timme och en kvart senare fick jag kasta mig på cykeln för att ta mig upp till jobbet. För tre centimeters klippning.

Jag hoppar när det känns rätt

Vår terapiföreläsare visade en bild på en gubbe som stod på en femmetersavsats i ett hopptorn. "Jag hoppar när det känns rätt" tänkte mannen. När känns det rätt då?

Det är just det. Tänk om det aldrig känns rätt? Ska jag hoppa ändå?

Varför måste jag hoppa från femman, kan jag inte få hoppa från enmeterssvikten först? Och är det inte bäst att kliva ner från hopptornet om jag ändå inte är redo för det?  Och tänk om jag dumdristigt nog kastar mig ut utan att det finns något vatten i bassängen. När jag inte är redo.

Men då kanske det i alla fall känns rätt när man tagit steget ut. När man befinner sig i luften. Och tron om att man är på rätt väg är allt som behövs. Tills man märker att det inte står rätt till. Och kanske kan rätta till det.

"Att våga är att förlora fotfästet för en sekund, att inte våga är att förlora sig själv". Eller kan man inte rätta till det och allt klassas som ett maniskt tillstånd? Men man kan aldrig veta hur framtiden blir. Men man har väl ett ansvar för att kunna ta hand om sin egen framtid. 

Och föreläsaren hävdade att man måste våga ta steget.

Varför då?

Vad händer om man vänder och går ner igen? Måste man inte göra det och vända och hitta en trygg bas innan man kan nå till en högre plattform? Nej för enligt KBT ska man puttas ut från tian tusen gånger tills man inte är rädd för det längre.

Tyvärr hällde vi ut barnet med badvattnet den där dagen. Och gjorde ett rejält magplask. Och jag står kvar med ett rejält frågetecken. (Tur att jag inte känner någon KBT:are som läser min blogg).

Personlig bankman?

Jag blir snart galen på banken, det är sånt meck nu inför att jag ska lyfta lånet på lägenheten i början av mars. De ringer från Nordea stup i kvarten och säger:

"Hej jag är din nya handläggare" "Jag har tagit över efter x som är mammaledig"
och sen en ny
"Hej jag är din nya handläggare" jag tog över efter y men nu är hon på semester..."

Så har det hållit på. Nu är jag uppe i en fjärde kontaktperson och har nog haft alla handläggare på det kontoret utan att ha träffat dem. Det här med personlig bankman, jag vet inte riktigt vad det är eller vad det är till för eller om det finns fortfarande...

Och det var ok första och andra gången men de kan väl åtminstone prata med varandra innan de går på mammaledighet eller semester.

"Ska vi boka en tid?"
"Ja vi bokade en tid för tre veckor sedan, kan vi ta den?" 
"Jaha oj då. Men kan du komma in med kopia på köpekontraktet, jag behöver två ex...fast det är klart det kan ju räcka med ett så kan jag själv kopiera" säger personlig bankman nr fyra mycket försiktigt. Som om hon inte stod ut med att jag blev irriterad över att ha fått ytterligare en handläggare på halsen.
"Men visst jag kommer in med en kopia på kontraktet."

Jag hade lagt kopian i ett kuvert på skrivbordet på jobbet och tänkte posta det på lämplig brevlåda, men kom på ikväll när jag cyklade hem från jobbet att jag faktiskt kan svänga förbi banken och posta det direkt i deras brevinkast. Men när jag kom ner till Nordea fanns det inget.

Däremot ligger det en tobaksaffär som säljer frimärken precis bredvid Nordea och en intilliggande gul brevlåda. Jorå så jag gick in på affären, köpte två frimärken och postade brevet i den gula brevlådan precis vid ingången till Nordea. Smidigt och lätt för allas bästa.

U:s olika hattar

I dag när vi gick igenom förberedelser inför en medarbetarundersökning, diskuterade vi hur medarbetarna ska svara på frågor i relation till vilken som är deras närmsta chef.

"Och vissa chefer är ju både enhetschefer och direktörer sa S". "Som U hon har ju två hattar..."

Jag bara såg U framför mig, betraktandes ett par hattar hängandes i luften...


 U:s två hattar...

Bästa avundsjukan

Tänk vad man ändrar fokus på att vara avundsjuk på folk. "Dem som man var avundsjuk på för något år sen kan man inte förstå vad man tyckte det var så speciellt med", sa jag till T härom morgonen när vi varit på tidig frukost på Espressohouse och promenad.
 
Tänk all skit man varit avundsjuk över. All tid och kraft som gått till spillo. Den här gången är jag i alla fall avundsjuk på något med kvalitet!

Vår nya avundsjuka (T är nämligen också rätt avis) handlar om:

1) Våra nyvalda idoler P och M
2) Deras yrken
3) De har nyss startat praktik ihop
4) Att de får fika ihop varenda dag

TÄNK måndag morgon och morgonkaffe på jobbet!!!:
P: Hur har helgen varit?
M: Ja vad tänker du om det? Hahaha. Nä men jag hade en sån splitt i fredags... Och så var det fest på lördan och jag kände mig lite förtätad hela söndan faktiskt...
P: Hmm, läste du det senaste numret av Psychoanalytic Review...
M: ANP, EC... Ja, vänta jag kommer snart tillbaka, ska bara gå och internalisera lite.

Coffee, tea - P?


Nä men helt ärligt, vilka diskussioner!
Där är vi och våra mål och drömmar. Den bästa avundsjukan vi någonsin lidit av!


Dig får vi ju skicka på mattekurs

KC sa till mig häromdagen att jag absolut inte får känna mig blåst på mötena med chefer eller ledning. "Det är du verkligen inte och det blir bara en självuppfyllande profetia då". "Om du känner dig blåst så beter du dig som så, lägg av med det, det ska du inte ge dem". Det var efter torsdagens möte när jag tyckte att jag bara sagt idiotiska grejer som var helt självklara för alla redan.

Efter lunch, i dag, satt jag och chefen och gick igenom en lista. Han som ledde torsdagens möte förra veckan kom in och frågade om vi kunde räkna ut hur många som jobbar under LM2.

"584-179, sa M. Räkna ut vad det blir" 

Jag satt med papper och penna och hoppades att siffrorna skulle vara 584-162 så att jag slapp räkna med "ett i minne"... "Men det är ju ett i minne och sånt...", hasplade jag ur mig, varpå direktören tog min penna och började kladda på pappret. 

"Dig får vi ju skicka på mattekurs" sa chefen efter att direktören hade lämnat rummet".



Jag klarade inte av att de där två stod över mig och väntade på ett svar. Det var som att vara sju igen och bli förhörd på en läxa av en sträng förälder och jag sa sen till chefen att jag inte skulle ha lyckats pressa fram vad två plus två var en gång. Då skrattade hon.

Chefen tror bergis att jag har fejkat alla mina betyg och mitt CV. Ingen kan väl på allvar tro att jag har 80 poäng nationalekonomi efter det här... Fast jag har alltid haft mycket lättare för plus än minus. Undrar om det har med inställning till livet att göra. Att man hellre lägger till än drar ifrån.

Det som är bra med vår tighta budget är väl i alla fall att de inte kommer att ha råd att skicka mig på mattekurs och låta mig sköta de beteendevetenskapliga delarna i stället för de matematiska i fortsättningen.

Varför ler ingen på kort från förr i tiden?

Jag vet det har varit mycket filosofiskt. Jag ska försöka göra en lättsam balans men jag har haft lite skrivkramp åt det lättsamma hållet. Skrivkramp som då inte används i ordets rätta bemärkelse utan mer som en mental blockering [den senaste meningen bör läsas med Kristina Cappelin-dialekt].

I helgen när jag var hos mamma satt jag och kollade i en almanacka med gamla bilder på folk från början av 1900-talet och undrade: "Varför ser alla så rädda ut på kort från förr i tiden". "Hade de så svårt?" "Trodde de att kameran skulle förtrolla dem?" "Hade folk ingen humor förr i tiden?" Inte en enda person ser glad ut på de där korten!

När jag började tjata om det och mamma och hennes man insisterade att man visst hade humor tog mamma fram ett stort, gammalt, ganska suddigt foto från när hennes pappas farmor gifte sig. Bröllop i stora släktens lag.

Men se, inte heller där var det någon som drog på smilbanden och det var ändå ett gäng på nästan hundra pers som hade ställt upp sig i bersån i mammas pappas farmors trädgård. 



Min första fråga när jag såg bilden var dock; hur har de kunnat samla alla? Hur har de fått inbjudningarna? Och hur har de hittat dit? Är det egentligen flera hundra släktingar, kanske tusen från början, och bara en bråkdel nåtts av budskapet och lyckats pricka in en lucka i Outlooken. Hade de klockor så de kunde passa tiden? Och sen, tänk va kul att vara så många. Nittinio vänner i facebook bara där genom släkten och tänk också hur många nära och reella kontakter man hade hela tiden. Full fart och ingen behövde känna sig utanför eller obehövd.

Men man var uppenbarligen inte glad trots hundra vänner i Facebook och bröllop med tjocka släkten. För ingen log ju. Utom en gubbe som skelade jättemycket. Hans ögon stod verkligen åt var sitt håll. Men varken mamma eller hennes man kunde se det och undrade hur jag kunde märka det på det miniminiansiktet med de mikroskopiskt små ögonen långt bort i bersån.

Jag ville så gärna veta mer om varför han log och om hans liv. Förresten blev jag jättenyfiken på alla på bilden och deras liv och slutade inte fråga. Och mamma hade inte ett enda svar.

"Den enda som är kvar i livet som skulle kunna tänkas svara på någon av de här är min farbror i Västerås och han är dålig", sa mamma.
"Är det han med skrivkramp?" undrade jag.
"Va?"
"Ja, ni sa en gång att han hade skrivkramp och så spillde han ut kaffe"

Jag minns det fortfarande. Jag var fem år och farbror Göran och hans fru var på besök hos mormor och morfar och så drack de kaffe och han darrade hemskt mycket och spillde ut en massa kaffe. Och då tänkte jag direkt att mamma eller mormor sagt att han hade skrivkramp och att det var det som gjorde att han spillde.

Tydligen är skrivkramp att man blir darrig om man hållit en penna hårt och skrivit länge. Inte att man darrar av att hålla något i handen. Eller har en mental blockering. Och enligt mamma har ingen nånsin sagt att Göran hade skrivkramp för det har han inte. Hoppas i alla fall inte att han har kramp i käken för nu måste jag fråga om allvarliga miner vid bröllop.

Och jag fick inte ens ihop det här. Kanske för att det var skrivkramp från början till slut.

Möte med logoped

Jag tänker mer och mer på det där med förtätade möten. Och på det jag och T pratade om i helgen, att ett förtätat möte behöver inte vara i en lång och djup relation som är byggt på vänskap. Det kan uppstå med en främling, här och nu och sen aldrig mer. Men just i den stunden är det "moment of meeting" . Allting annat liksom försvinner, man har ögonkontakt utan att det känns jobbigt och rösten bara flyter... Kanske blir det fler gånger med samma person, kanske aldrig igen.


Och ju mer jag tänker på den här typen av möten, desto fler verkar jag ha. Med de mest otippade människor. Och det är ju helt fantastiskt. Som i dag på lunchen. Det började lite stelt med en som satt mitt emot. Jag visste inte vad jag skulle prata om och hon verkade inte vilja prata om någonting annat än isterbanden som blivit lite halvdåligt hanterade av kökspersonalen.

Men sen sa en att hon var logoped.

"Men ååh vad intressant, vad är det att bli logoped, det finns inte för mig", sa jag.  "Vad är det i arbetet med folks röster som är intressant?" "Och rösten måste spegla jättemycket hur man mår eller hur." "Och hur blir man av med en stamning?" "Tränar man bort den som i KBT eller går man in och förstår orsaken till stamningen liksom psykodynamiskt och den försvinner då?"
 
Frågorna bara bubblade ur mig. "Och varför blir rösten som den blir?" "Är det hur man pratar hemma, vilka man pratar med och när?" Skulle min röst ha varit en annan om jag ständigt hade folk omkring mig, alltid lekt och varit bland andra när jag gick på mellanstadiet och inte varit ensam då?" Men jag fick aldrig svar på det. Måste fråga i morgon. 

Och så kom jag att tänka på en grej med röst och intersubjektivitet som jag bara var tvungen att ta upp... Såhär står det i en artikel av Stern som vi fått på utbildningen:

"Själva språket skulle inte uppstå om det inte hade en intersubjektiv grund. Vi talar inte med andra om vi inte tror att de kan dela vårt psykiska landskap och handla därefter. Detta antas vara ett av skälen till att barn med autism har så svårt att tillägna sig språket."


Me, myself and I


Where do broken hearts go?

I veckan när jag cyklade till jobbet, noterade jag, ungefär i höjd med slottet, en ask med röda geléhjärtan som låg utspridda över marken. De ljusröda hjärtana låg där inbäddade i en blandning av strösocker och pudersnö och cyklisterna vejde för den hjärtformade asken.

Det första jag tänkte då jag såg hjärtana var "ååh, någon har fått en present men inte alls brytt sig om den och bara behandlat den helt omsorgslöst." Jag blev förvånad över min association. Det är kanske inte det som ligger närmast till hands att tänka i en sån situation. Jag började fundera över andra alternativ. Kanske skulle någon ha med en ask till jobbet och bjuda på, satt den på pakethållaren och tappat den utan att märka något. Någon kunde ha velat ge hjärtana till sin man/fru som en slags försoningspresent men den personen ville inte försonas och bara slängt iväg asken.

Att någon helt enkelt fått en fin present av någon älskad och helt enkelt förtvivlat tappat den fanns inte i min tankevärld alls just då. Fast då skulle man väl inte ha låtit hjärtana ligga så utspridda över hela trottoaren? Åtminstone jag skulle ha samlat ihop varenda liten geléklump.

Jag cyklade vidare utan att tänka mer på det.





Men flera dagar senare har hjärtana legat kvar på min cykelväg. Kartongen har försvunnit men de röda gelésakerna ligger där, om än lite ihopskrumpna och en mer mörkröd ton. Som om de vill säga mig något. Men jag vet inte vad. Än.

Good relationship is the only way forward

Jag vet inte vad jag ska skriva om dagens utbildning. För jag vet egentligen inte vad den handlar om. För jag var inte där rent mentalt. Men jag lärde mig nog massor om dagens ämne ändå, för min egen del och på mitt eget sätt. Jag vet att det handlade om holding.

Vi såg en film om terapiteknik. Och hur terapeuten hjälper patienten att på kort tid komma i kontakt med sina känslor. Vi lärde oss att ha rädsla för affekt är som en fobi. Och en tjej som menade att när hon kommer i kontakt med sina känslor har hon misslyckats för hon har så mycket krav på sig och måste visa sig stark i alla sammanhang och då skulle det enligt henne automatiskt innebära ett misslyckande att känna och komma i kontakt med känslorna.

Säkert jätteintressant men jag drömde mig bort hela tiden. Till min egenterapi som jag äntligen fick möjlighet att smita iväg till på lunchen. Jag behövde terapin så väl i dag. Och mogna, mogna ansvarstagandet TC som frågar mig varför jag låter mig följa med i den galna dansen. Bra fråga.

Jag vet alla TC:s frågor redan. Och jag vet nästan alla svaren. Men det är inte frågorna jag bryr mig om. De är inte de som hjälper mig. Jag behöver mötet med henne just nu och jag behöver hennes holding. Jag behöver reparera förmågan till mitt egna hållande som har naggats i kanten de senaste åren. Hon bär mig när jag strular till det och inte orkar. Hon är den förnuftige som kan säga vad som är sunt och osunt när min egen gränslöshet tar vid.  Hon stöttar upp och hjälper mig att reparera det där trasiga i kanten och hitta tillbaka till känslan som är att vara fri. Jag kan inte definiera hur hon gör det. Jag har orden i artikelkompendierna och känslan i verkligheten. Och vad vore orden och teorierna utan känslan? Ingenting. Det är holding för mig.



"Good relationship is the only way forward", säger den kände psykodynamikern Jeremy Hazel. Och TC är den som "rättat till" när det gått fel förut. Hon har aldrig brutit mot ramarna och hon är den som fått mig att förstå den djupa och innerligt viktiga innebörden i Hazels påstående. Hon lyfter mig. Inte i håret men kanske under armarna. Hon ställer mig på en plattform där jag orkar kämpa vidare tills jag vinglar ner igen. Och så ställer hon tålmodigt tillbaka mig på plattformen. Om och om igen.

Pressa mig tills jag bölar

Jag fick ett mail i min inbox. "Kan du ta tag i den här frågan?", undrade min chef. Hon var inte där och jag visste inte vad det rörde sig om. Dags att ge sig ut på okänt hav. Jag var tvungen att gå ut och fråga människor om något jag inte ens visste vad jag skulle fråga om. Shit.

Jag kände mig som ett fån men sa till min kollega när hon frågade om jag ångrade mig;

"Nej nej nej, jag älskar det, det är så här jag vill jobba", säger jag .
"Ge mig uppdrag, låt mig slänga mig ut i dem, pressa mig tills jag bölar, det är så jag utvecklas!"
Men det gav frukt för nu ville chefen att jag skulle ta en diskussion om detta med ledningen... Hoppas det går bra, undrar hur den nya ledningen är..

 

Ledningen på mitt jobb? Jag är så klart redan nervös...

Terapi som det kan bli

P: "Ibland får man säga till patienten; ok nu har vi tjugo timmar till vårt förfogande och så får vi göra det bästa av det på den tiden och se vad vi hinner lösa..."



..."Känns det ok..?"

Terapeut och patient

What kind of object,
in what state of mind
meets
what kind of object,
in what state of mind?

Psykodynamiker om KBT

"I dag har vi mycket" "Inte tid för något skitsnack", sa vår kursansvarig inför dagens agenda på utbildningen. "Förresten vad tycker ni om förra gångens KBT- dag?"

"Apropå att vi inte har tid för något skitsnack?" svarar jag blixtsnabbt... Varpå han förläget försökte gömma sig bakom en bunt papper.

Det har gått en kvalitetssäkring


Cykelreparatören har sagt till mig

...att ställa in cykeln på natten med anledning av att växlarna blir kaiko om den står ute i fukt och kyla. Men när jag kom att tänka på det i går kväll klockan var elva då jag låg nerbäddad i min varma säng tänkte jag: Gå och sätta in cykeln och cykla till jobbet i morgon eller stanna kvar i sängen och vara tvungen fippla med ett fruset lås i en halvtimme och sen ändå inse att jag måste gå till jobbet? Det blev förstås det senare alternativet.

Men så kom jag på det, i morse, att om jag går ner för trapporna till cykeln och lämnar hjälmen kvar hemma så kommer jag bergis få upp låset och vara tvungen att gå upp och hämta hjälmen (för det händer ju inte att jag åker till jobbet utan hjälm efter alla incidenter). Och mycket riktigt - jag fick upp låset och tog glatt en vända tre trappor upp för att hämta min kära hjälm!


"Utbildad sjuksköterska

... ny GD för TLV" stod det i dagens nätupplaga av Dagens Medicin.

Hur tänkte man här? Skulle det ha kunnat stå "outbildad sjuksköterska ny GD för TLV"? Eller "utbildad läkare GD för..." .

Men det känns som om det är som vanligt.

Skitkväll på BMB

Skitkväll blev det. Jag tog inte på mig mitt röda paljettlinne för min mage är fortfarande för otrimmad för det. Jag måste ändå betänka att det faktiskt var nästan fem år sen jag hade det sist. (Shit var det så länge sen?) Mina bröst måste ha varit obefintliga då eftersom jag har inget minne av att min mage syntes vid den glitter-och glamourfesten. Men någon gång ska jag ha det igen, nu när jag ändå sparat det längst in i garderoben i alla år och inte längre har ångest (för något annat än passformens skull) när jag ser det. Nä det blev en svart top med bara armar och hög hals. Mycket snyggt för alla som brinner för att få veta vad jag hade på mig istället. Suck.

Melodifestivalen var trevlig. Förutom att jag knappt hörde låtarna för I pratade och kommenterade stup i kvarten.  Vi kom jättesent till BMB. Så jag hann bara vara där en timme innan jag var tvungen att passa min nattbuss. Och jag känner mig som en alien... Gode gud säg att det är någon mening med allt detta i förlängningen...

Och Herreys var också sena så dem hann jag aldrig se. Den enda behållningen av den här kvällen är nog busschauffören på nattbussen hem. Som vanligt glömmer berusade nattresenärer att de inte kan betala biljetterna med kort och att det är ganska långt till närmaste bankomat eftersom stationen har stängt vid den tiden. Många fick springa och ta ut pengar och chauffören var irriterad och stressad över att vi kom iväg lite försenat:

"BARA SÅ NI VET DET SÅ DEN SOM SPYR PÅ BUSSEN FÅR BETALA 500 SPÄNN I BÖTER" "Det hände i går natt och jag kommer gå runt och lukta innan ni går av så jag vet att ingen har spytt".

Och så någon som frågade:

"Tar du kort i så fall, jag har inga kontanter?"

Risk för leprasmitta på plan 2

I dag när jag satt inne hos KC och pratade kom D förbi.
"Va f-n gör du här, ut härifrån!!!" tyckte han, på ett skämtsamt sätt men det är andra gången nu han frågar vad jag har att göra på deras avdelning.
"Ja, jag känner verkligen så när jag är här." "Alla som jag hade så nära och bra relation med behandlar mig som leprasmittad bara för att jag har bytt avdelning och jobbar där jag jobbar." "Jag har sagt att ni gärna får hälsa på mig men inte en kotte har tittat förbi" "Jag är inte farligare nu än tidigare."

"Men det är just därför - för att vi tycker så mycket om dig som vi kan behandla dig så" sa D och jag fattade verkligen ingenting.

Ibland vet jag inte om det är jag som är trög...

Två blåmärken och en funnen mobil

I går kväll blev jag jättenojig. Tänk om någon har hittat mobilen och busringt till alla namnen i telefonboken! Jag berättade om min farhåga för killen på Tele2 som hjälpte mig att spärra telefonen. Han lät ganska oförstående "varför skulle någon göra det?" Det är nog bara jag som har så konstiga tankar.

I morse, på väg till jobbet, var jag bara tvungen att åka förbi platsen där jag höll på att bli mos i går. För jag ville se om telefonen av någon händelse låg kvar intill trottoarkanten. Jag såg något väldigt platt i vägbanan när jag passerade. Så platt som jag aldrig trodde att en mobiltelefon kunde bli. Som en cocacolaburk som blivit överkörd femhundra gånger. Ingen kunde ialla fall busringa från den.

Men när jag kom till jobbet låg mobilen där. I min gympasko. Och det gick bra att ringa Tele2 och be dem öppna abonnemanget igen. Allt är som vanligt igen förutom mitt något ömma lår.


Två knäppa filurer

I dag när jag och S gick upp för den öppna spiraltrappan vid entrén stod vår högsta chef där längst ner och blev fotograferad. Jag sa till S att om vi har tur kanske någon av våra fötter kommer med på fotot. Och då tyckte han att vi skulle ställa oss i trappan och göra segertecken och fula leenden... Så ingen lägger märke till att där står två knäppa filurer i bakgrunden förrän bilden är publicerad. Seriöst om någon skulle göra så just från vår avdelning...

Changeling

I dag tyckte Em att vi skulle gå och käka och så ville hon bjuda mig på bio som födelsedagspresent. Varken Em eller jag har så mycket koll på filmer som går nu men jag föreslog Changeling med anledning av att mamma rekommenderat den tidigare. Tack mamma!

När vi stod vid kassan kommenterade kassörskan att det var sista dan att utnyttja biochecken i dag. "Ja det är därför jag är här" sa Em. Och jag skrattade. Hon är nog inte så mycket för bio egentligen.



Sen gick vi och åt kebab. Och det kändes som sådär härligt opretentiöst amerikansk junkfoodaktigt. Och det var så mysigt! Jag tror att vi båda uppskattade filmen. Det var två timmar som gick väldigt fort och ett himla bra skådespeleri. Angelina Jolie har verkligen visat vad hon går för, tycker jag.


Två blåmärken och en förlorad mobil

Nu har jag två jätteblaffor till blåmärken. Ett på vardera låret. Det ena fick jag när jag halkade runt ett hörn och hamnade på en betongklump med tillhörande järnstaket för någon vecka sen. Halva stationsområdet dånade när jag tjongade i betongklumpen och jag minns att jag tänkte redan då hur ont det gjorde och hur ont det skulle komma att göra. Det var mina hala stövlar.

Mitt andra blåmärke blev till i morse och jag befarar att det kommer att bli ännu större än vad det är just nu. Jag har tröttnat på cykelvägarna eftersom de är isiga och spåriga och i princip inte underhållna alls. Så jag tog bilvägen. Uppe vid polishuset hade jag ganska bra fart och jag låg i filen där pilarna pekar rakt fram, höger och vänster och min ambition var att köra rakt fram. Just då körde en bil om mig för att svänga höger. Jag tvärnitar (nya bromsar som tur är), åker i en båge genom luften, över cykeln och landar på trottoaren.

Bilisten ser mig inte ens en gång, (han måste ha varit väldigt fokuserad på att hinna över vid grönt ljus) utan fortsätter bara köra. Det jag minns av min flygtur genom luften var att jag tänkte "bara jag inte repar lacken på bilen". !!!! En person som tänker så måste ju vara i totalt avsaknad av självkänsla. Som tur är stannar bilen bakom och väntar på att jag ska samla ihop mig själv och mina pinaler. Men när jag kom hem i kväll upptäckte jag att mobiltelefonen har förkommit. Den är nog krossad och överkörd. Och numera också spärrad.

Och för er som undrar så - ja jag hade hjälm.

Ljusterapi

När jag springer mina kvällsrundor springer jag förbi en i idrottsplats där de nu har gjort en isbana. Stora strålkastare lyser upp den vita isen eftersom det är hockeymatcher där till sent på kvällen. Och det blir så ljust. Nästan som ljusterapi. Jag springer extra långsamt förbi ljusskenet för jag vill så gärna vara kvar i det där. Och jag önskar att det fanns såna isbanor runt hela stan, tätt, tätt ihop...


Tänkte att du var ortoped

I dag hände en kul grej. Vi hade introduktionsmöte för nyanställda. Alla hade inte hunnit samlas när min kollega riggade dator. När hon lämnade rummet för några minuter hängde sladdar lite lömskt mellan bord och vägg. En av de nyanställda såg risken att någon skulle snubbla så hon ställde en stol vid sladden så att man lätt skulle upptäcka hindret om man ville ta sig förbi den vägen.

Då sa en av de andra deltagarna:
"Då slår man sig ordentligt om man ska försöka ta sig förbi det där".
"Vadå, tyckte du att det var bra som det var innan eller? "
"Nänä det är bra så nu"
"Ja jag tänkte att du kanske var ortoped, så - yes!"

Jag skrattade jättemycket då och ingen av de andra verkade ha fattat riktigt hur kul det faktiskt var.

Säkert ingen som läser detta heller.

Sen fick jag syn på en pekpinne som hade som en pil i spetsen. Det var exakt en sån pekpinne vi hade i skolan på mellanstadiet. Och jag minns när vi var inne på rasten för att öva inför roliga timmen så brukade en av tjejerna sticka upp pinnen mot takplattorna som var ganska mjuka och det blev rätt mycket hål i dem med tiden. Och det dröjde inte länge förrän vår lärare fick syn på hålen. Men aldrig förstod hur de uppstått...

Ta inte med hunden in på restaurangen om ni vill behålla den

På väg hem från jobbet slank jag in på en restaurang nästan precis där jag bor för att köpa hämtmat. Jag visste inte ens att reastaurangen finns förrän mina kollegor uppmärksammade mig om den i dag på lunchen, med en liten varning att det ibland står i tidningarna att folk blivit dåliga efter att ha ätit där. Men mina kollegor hade själva aldrig varit med om det och kunde därför ändå rekommendera den.

Och jag var hungrig och gjorde en chansning. Vi får väl se hur jag mår i morgon. Inte för att jag tror att jag kommer att märka någon skillnad på magsjuka från dålig kvarterskrogsmat och sviterna efter en liters Rocky Roadglass (substitutet för Ben & Jerry), tre chokladbiskvier och ett helt gäng kärleksmums.





När jag lämnade restaurangen med mina hämtmatspåsar fick jag syn på en klisterdekal på ytterdörren. En förbudsskylt som föreställde en hund med ett kryss över. Hur tänkte man här? Jag vände mig om - ingen motsvarande förbudsskylt på andra sidan. Får man ta in hunden men inte ut den?

Och jag började fundera över att det kanske inte är dålig hygien som orsakat att människor mått dåligt efter att ha ätit på restaurangen vid hörnet...

Födelsedagar i all ära men...

...jag tycker det ska bli skönt när min födelsedag är över. Trots att jag fick jättefina blommor från pappa och C. För i morgon fyller min kollega 30 och vi har beställt en tårta till enhetsmötet som det ska stå "F och AnnadieFreude 61 år" på. F ska hämta ut den i morgon bitti och jag bad dem skriva texten riktigt stort över hela tårtan. Det ska bli jättespännande att se hur den ser ut!





Jag hade ett jättelångt samtal med KC innan jag gick hem. Hon är så bra och mycket friare i sitt tänk än vad jag är trots att hon är nästan dubbelt så gammal som jag. Det känns bra att prata med henne för hon är inte rädd. Det är så få som är så orädda som hon.


Äsch

...de hade inte ens Ben & Jerrys på affär´n.

Inte ens en trött sambo som bjuder på otinad frystårta

Jag kände mig så otroligt ensam när jag vaknade i morse. Jag hatar att fylla år och det har nästan blivit lite smått traumatiskt för mig. Det är inte det att bli äldre. Det är bara ensamheten. När hela ens släkt är på annat håll och ens bästa vän på Teneriffa. Och man inte ens har en trött sambo som bjuder på frystårta som inte hunnit tina än efter att han varit på krogen och kollat på superbowl hela natten.


Och när de enda som hör av sig förutom familjen är en idiottrånande beundrare och ett ex som inte kan släppa taget. Jag är jätteglad att mamma och pappa ringer. Men jag känner mig så ohyggligt ensam i dag.

På lunchen nåddes mina kollegor av budskapet (inte via mig dock).
"Jaha, ja när jag fyllde 31 då var jag gravid i sjunde månaden."
"Ja och jag hade en ettåring..."


LR lyckades muntra upp mig med orden att det inte var nån som kom ihåg henne heller. Och att hon köpte Ben & Jerrys till sig själv. Det ska jag göra. Med cheesecakesmak eller brownies. "Och så blommor. Köp blommor" sa hon. "Extra fina." Tack LR.


Barn skriker för att de inte mår bra eller att de inte får som de vill

Jag sitter i kyrkbänken. Tre barn ska döpas, varav det ena är syrrans. Det är otippat tyst och lugnt där framme vid altaret. Mycket tystare och lugnare än det ena barnets släkt och vänner i bänkraden på andra sidan mittgången. De håller låda mest hela tiden, förutom under psalmerna. Då är de tysta. Jag möttes av gänget redan utanför kyrkan. Jag var andaktningsfullt på väg att öppna kyrkporten och höll på att ställa in mig på en lugn och harmonisk atomosfär.

Istället överrumplades jag av en man som praktiskt taget vrålade till sin kompis:
 "HALLÅ, HUER E LÄÄÄÄÄGET???" (Ungefär som jag och min kompis brukade raljera över de skånskaste skåningar i vår by när vi gick i åttan.)
"JA DET ÄR BRAO, DE E BRAO ME MAJ OSSÅ."
"JA SÄÄÄÄÄÄÄR VI".

Åter till ceremonin. Där stod de längst fram. Syrran med sin prydligt fönade lugg och harmonisk make. Och ungens gudmor som höll barnet i famnen. Prästen som nervöst läste innantill i pappren, vad de tre barnen skulle heta. Vi klämde i till "Trygga räkan" och jag kände mig rörd och fumlade efter en näsduk. Då fastnade min blick vid pappas vita tubsockar som var ikorvade i hans svarta lackskor. Det fick mig att tänka tillbaka på en annons hans jobb hade i tidningen då han jobbade på Tempo för ca 25 år sedan. Hela hans avdelning var fotograferade i reklamen och han hade exakt likadana skor och vita korvade tubsockar till svarta byxor. Jag var bara sex år då men jag måste ha hängt upp mig väldigt på det eftersom jag kom att tänka på det nu och inte heller tänkt på det sen dess. Och det är märkligt att det är ett av de starkaste minnena även från den här dagen.

Förutom en annan grej och det var att prästen tog fram en hundralapp och frågade om det var någon som ville ha den. Gänget i bänkraden bredvid gastade genast "JAAA" vilket prästen nog inte var riktigt beredd på. Och så drog han en liknelse om att hundralappen behåller sitt värde även om vi river sönder den, knycklar ihop den och trampar på den. Och att det även är så när man blivit döpt och välkomnad i Guds famn. Att, trots att man behandlas som skit, blir trampad på, rivs sönder så är man värd någonting. Jag tänkte istället på självkänslan. Att det är det. Att om vi har en bra självkänsla från början och känner att vi älskade för de vi är, kan vi klara av att bli trampade på senare i livet utan att ta så mycket skada.
 
Prästen avslutade med att kommentera att det är ovanligt att barn som döps är så tysta som dem som döpts i dag. Och att de är tysta inte är samma sak som att de är duktiga. Nej, för barn skriker, enligt prästen, på grund av antingen att de inte mår bra, att de har ont eller att de inte får som de vill".

Och jag undrade för mig själv varför gänget i kyrkbänken bredvid förde sånt oväsen.

Varför gör vi flickor till flickor och pojkar till pojkar?


När min kompis gav sin snart fyraårige son en Dora-docka i julklapp sa han "men mamma det här är ju en tjejgrej". Jag associerade till det i dag på fikat i församlingshemmet. Allt var nämligen i rosa till ära för den näpna lilla tjej som precis hade döpts. Rosa, rosa, rosa. Allt från presentpappret till servettbanden till de små sockerhjärtana på tårtan. Till och med tulpanerna på bordet var rosa.





När jag var liten lekte jag minst lika mycket med lego, knallpulverpistoler och Big Jim-gubbar som med Barbie och sminkdockor. Om inte mer.  Och jag, min naiva sjuttiotalist som trodde att vi har fattat nu och att den utvecklingen skulle hålla i sig, hade helt fel. För det verkar som om pendeln håller på att slå tillbaka. Nu leker tjejerna med Bratz och killarna med blinkande svärd.

Lite konstigt, tycker jag, eftersom vi lever i ett samhälle som kanske mer än någonsin behöver barn som är fria att tänka och bestämma själva över sina liv. Hur ska våra barn kunna välja själva när vi stoppar om dem med det rosa täcket redan vid dopet? Hur fria kommer de bli i sitt tänkande?

Varför gör vi så? Varför gör vi flickor till flickor och pojkar till pojkar? Varför kan vi inte låta dem bestämma själva?

Är det ett måste för oss i processen med oss själva i våra barns utveckling? På samma sätt som vi fotograferar barnet, sätter in bilder i album (det gör vi ju inte för att barnet ska ha något att titta i sen utan för vår egen bearbetning av vårt liv och barnets) ordnar vi med rosa dukning. Eller är det vårt trygghetsbehov? Delar vi in tillvaron i olika fack så vet vi var vi har oss själva och andra. Då undviker vi gränslöshet som förvirrar och hotar? Det är bekvämt att ha en standardiserad uppfattning om "hur det ska vara" att förhålla sig till.

Samtidigt funderar jag på vilka yttre faktorer som påverkar oss att tänka det här inrutade. För det måste ju vara något, i och med att vi inte är starka nog att våga tänka gränslöst. Och i dessa tider där nya antidiskrimineringslagar ständigt diskuteras och mångfaldstänket är centralt i den politiska debatten är det lite märkligt att det ändå är leksaks och modeföretagen som lyckas påverka oss mest. Och som bestämmer. Hur lyckas de? Och vad kan politiken lära av dem för att kunna slå igenom med det politiska budskapet så att våra barn kan bli fria och välja själva? Eller är det en företagshemlighet?


RSS 2.0