Det finns mitt i skogen
som bara kan hittas av den som gått vilse.
Tomas Tranströmer
Om du var jag
Nu när jag ser kan jag förstå
Alla beslut är inte lätta
och de sätter sina spår
men vi fattar dom ändå
Ingen kan ge vår tid tillbaka
Ingen kan ändra det som hänt
Vi närmar oss slutet på vår saga
Men hoppet lever än
Till sista sidan vänd
Om du var jag
Om du var jag
När tomma ord och brustna löften lever kvar
Smärtan tar slut
Man håller ut
Å efter sorgen kommer trösten
Det blir aldrig som förut
Lisa Nilsson
Till och med Jesus hade en gräns
Min pappa säger att det står i bibeln att Jesus har sagt att man ska förlåta folk som sårat och svikit en 7 * 70 gånger plus en gång till. 7*70 gånger! Det blir ju 491 gånger. Plus en till; 492.
Det kan jag inte. Och när jag insåg det efter att han sagt det så grät jag helt otippat. Det är så övermänskligt och hur snäll jag än försöker vara mot folk kan jag inte låta mig svikas 491 gånger (plus en till). Det går inte. Det är ORIMLIGT (à la Kishti Thomita). Ingen människa kan vara så storsint. Eller självutplånande. Eller hur man nu ska se på det.
Men det är på ett sätt skönt att veta att till och med Jesus har en gräns. Som gick vid 493 nånstans där.
Då fick det kanske vara nog även för Jesus.
En evighet, en kort sekund
Oändlighet
Långt bortom allt
I evighet

Det omedvetna. Klassrummet som jag bloggade om i mars. Att glänta på dörren och se alla aktiviteter som pågår därinne. Drömmen. Och att sen veta att trots att jag stänger dörren och inte har tillgång till det som händer där i klassrummet så pågår aktiveteterna hela tiden. Men vi kan inte få till gång till det för det skulle vi inte stå ut med. Kaos är det. Ingen tid och inga strukturer finns. Det är svårt att förseställa sig men det är den omedvetna dimensionen.
Och de där mötena vi kan ha i det omedvetna. Vi säger att det är det omedvetna i alla fall för att kunna förklara... Mind to mind. När allt bara är magiskt. Moments of meeting. Ett ögonblick, en kort sekund. Och bortom allt i tid och rum. En evighet - oändlighet.
En person man kanske bara träffar en gång i ett kort möte och aldrig mer. Eller någon man bara har det där med - vad det nu är. När man bara är sig själv och allt bara flyter, språket, känslan. Man känner det starka, obehjälpliga och fängslande. Man kan inte förklara det. Och man bara måste acceptera att det är så.
Och det verkar inte vara meningen att man ska försöka hålla kvar det.
Var sätter vi ribban för ett bra liv?
"Lika tyst som du kom – lika tyst gick du bort”. Så lyder texten i dödsannonsen. En kvinna som bodde i ett hus i skärgården. Alldeles nära vattnet på en grön kulle ligger huset. Vi åker förbi det ibland med båten. Inte under hela sin uppväxt fick hon lämna huset för sina föräldrar, tydligen var hon utvecklingsstörd och föräldrarna skämdes och förnekade henne. Ingen har nånsin träffat flickan men ibland kunde man se henne kika fram bakom gardinen i fönstret på övervåningen. Inte förrän föräldrarna dog kunde hon komma ut och då blev det för svårt för henne att anpassa sig till verkligheten.
Att vara inlåst och instängd. I verkligheten. I sig själv. I drömmen. I något som hindrar en att göra det man vill. Och att drömmen kan vara ett sätt att fly in i när verkligheten blir för svår. Att verkligheten kan vara för smärtsam att stå ut med men ibland kan faktiskt drömmen vara det också, hur konstigt det än kan låta. Att komma till en punkt där drömmen är mer smärtsam än verkligheten. Det är en nyttig och viktig erfarenhet för att finna mening tror jag.
För ungefär ett år sen pratade jag och M barndom. Han sa att han alltid hade en massa vänner att umgås med när han var liten och att han var väldigt ovan vid att vara ensam. Och han tyckte det var alldeles förfärligt när jag berättade om min ensamma mellanstadietid utan vänner dagarna i ända och att jag istället valde att gå undan och drömma mig bort. Men jag verkar inte tycka så synd om mig som han tyckte.
Och så tänker jag på hur vi anpassar oss. Vad som blir ett ok liv utefter de förutsättningar vi har? Och hur svårt det var för mig att stå ut med att jag inte hade möjligheter att hitta på saker varje kväll när helt plötsligt blev singel för några år sen när jag varit van att leva ett hektiskt liv. Men att det nu bara kan vara skönt att inte ha veckan fullbokad. Och det outhärdliga med att bo i Huskvarna. Att lära sig stå ut med ensamheten. Men det måste ändå finnas en ribba någonstans. För mig var Huskvarna den där...gränsen.
Men den här flickan - om jag varit hon hade jag till och med sett huskvarnalivet som rena drömtillvaron... Det går inte att förstå hur hon måste ha haft det. Men allting blir relativt. Vi vänjer oss. Person till person. Och livssituation till livssituation. Vi hittar strategier att stå ut. Vi klarar väldigt mycket. Kanske pågrund av förväntningar och hopp. Och jag hoppas hon haft drömmen att fly in i trots att hon inte var kapabel att möta den verklighet som fanns där när drömmen tillslut besannades.
Ny granne hälsar på
Mina block och papper låg i en hög på bordet, inte som jag lämnat dem, men jag visste ju att D skulle in och kolla efter lite grejer när jag var borta så det var väl inget konstigt.
Just när jag loggar in i datorn ser jag ny grannes namn som ligger kvar i inloggningsrutan.

Just då kommer D in på mitt rum och jag brister ut i skratt.
"Ny granne har varit här när jag har varit borta!"
"Han var här i torsdags" sa D. "Vi tyckte det var lite kul att du inte var här, han gjorde ju anspråk på sitt rum och fick inse att du hade tagit över det."
"OMG!" Hur hade jag hanterat det om jag varit där? Hade jag låtit honom ta tillbaka sitt rum eller hade han helt gentlemannamässigt sagt att han försöker hitta ett annat ställe att sitta och jobba på?
Jag tittade runt. Vilken arbetsmiljö har jag lämnat efter mig och tvingat ny granne att arbeta i? På skrivbordet och anslagstavlan. Där ligger all möjlig skit som en gammal läkerolask, ny grannes namnlapp som jag sparat till minne av honom (!) - hur pinsam får man bli???, artiklar om psykoanalysen, ett galet kort med recept på coleslaw och ett gammalt födelsedagskort från min syrra där hon skrivit à la nallen på bäbisspråk och klistrat fast en non-stop med ett par tejpbitar. Och på skrivbordet framför datorn sitter en post-it-lapp med texten "Tja bruden - vi ses på Flurran runt 17.30".
Jag kan lägga ner alla ambitioner att göra ett seriöst intryck på "ny granne" efter detta.
Och stackars ny granne. Först får han kassler på förordnandet, blir av med sitt telefonnummer och när han kommer tillbaka för att jobba den tid han faktiskt har kvar då har den där mystiska psychobruden tagit över hans rum!
Slutet är en början på något nytt
Man läser om det. Människor som berättar om att det var inte förrän de förstod att de snart skulle dö som de började leva. Som om att det är först då som de inser att livet är viktigt och värdefullt.
Ja, varför tar man inte vara på det fina förrän det håller på att ta slut? Kan man inte leva när man lever?
Som nu. Det är inte först nu när jag ska flytta som jag inser hur mycket jag byggt upp helt själv de senaste åren. Alla kontakter jag skapat. Ytliga bekanta och riktiga vänner. Hade jag insett det utan uppbrott?
Och jag märker också nu när jag ska flytta att det blir viktigt att "passa på" att göra något ihop för vissa. Trots att vi kanske aldrig skulle gjort det ens om jag bott här i tio år. Det är lite skumt, men väldigt roligt i och för sig.
Och med några, framförallt ett par fina, fina vänner som jag vunnit de senaste året inser jag hur värdefulla de är - hade jag gjort det utan uppbrott? Det kommer bli alldeles förfärligt svårt att skiljas från dem. Och frågan "varför" kommer upp. Som när någon dör.
"Partir est mourir un peu" - att skiljas är att dö en smula fick vi lära oss på fransklektionen.
Och kanske är den här "döden" eller slutet ett sätt för mig att stanna till och se tillbaka på vad jag verkligen blivit eller inte blivit. Och utvecklats till. Och regredierat till. Och lärt mig. Och inte lärt mig. Hade jag reflekterat över det utan uppbrott?
Och jag tänker samtidigt på det Patricia sa i fredags. Att slutet blir en början på något nytt. Att det inte är förrän man avslutat något som man faktiskt inser att det man avslutar faktiskt är början på en helt annan sak.
Patricia del II; "Vi klankar inte ner på Shakespeare för att det blir en dålig uppsättning av Hamlet"
Varje år brukar jag skriva ett brev till mig själv som jag inte får öppna förrän om precis ett år därpå. I brevet står det vad jag tycker om året som gått och mina farhågor och förväntningar på det kommande året. Snart är det dax igen. Undrar vad det blir av det. Jag kan i alla fall säga att de farhågor jag haft inte har uppfyllts alls och de förhoppningar jag hade har grusats totalt. Men det är inte mer med det - kanske bidrar till att jag så småningom blir en bra terapeut i alla fall :-)
Ibland får jag för mig att jag vet mer om livet och har så många fler erfarenheter av det än andra i min egen ålder och att jag egentligen inombords är typ 60 år. Det är ju helt fel. Alltså inte bara att jag är en 60-årig tant utan även att jag tror jag har nån erfarenhet. Tvärtom. Det där är ju bara helt narcissistiskt. Men jag kom att tänka på det när vi pratade om livet och vad man hamnar i.
Först gäller det att lära sig en massa. Jobba. Hitta svaret på frågan; vad kan jag? Sen känner man kanske efter ett tag att det här kan jag men vad vill jag egentligen? (Det är väl ungefär där jag är nu) Och sen. Enligt Patricia. Nästa steg: Vad är jag här för att göra? Vart ska jag? Och det blir så speciellt och meningsfullt. För jag hoppas verkligen att det finns någon mening. Och det verkar så coolt att verkligen ha kommit i kontakt med den dimensionen, någon typ av andlighet. Hoppas det finns nån sån grej; att det är meningsfullt vad jag är här för.
Patricia pratade om det som tre dimensioner som vi alla har men att vi rör oss olika mycket inom de olika fälten IQ EQ och SQ och jag tänker att det krävs ett liv för att få insikt i att man rör sig inom dem och också att man självklart kan utvecklas inom dem bara medvetenheten finns.
Om man tänker sig en tårta med tre tårtbitar. Då är nog min IQ-bit rätt liten... EQ:n är väl hyfsat stor men undrar hur mycket plats den spirituella intelligensen får ta. Och vad kan jag utveckla här och vad handlar det om?

Men om det nu är nån mening med att jag är här. Vad sjutton är jag här för? Jag vill veta. Jag vill verkligen det. Jag lovar att våga om jag får ett kall.
Patricia berättade om andlighet. Och religion. Och ju mer jag skriver om det, desto mer förstår jag henne. Och också hennes rädsla för att bli missförstådd. Prestige :-) Om att tro på en gud och människors bild av vad det är. Vilken gud då? Hur människor reagerar när hon säger att hon är kristen:
"Vi klankar inte ner på Shakespeare för att det blir en dålig uppsättning av Hamlet" säger hon.
Och som min käre kursare skrev;
"Religion är till för dem som är rädda för att hamna i helvetet
andlighet är till för dem som redan varit där."
Och när vi läste det här om andligheten och den spirituella intelligensen kom jag att tänka på en kursare jag hade för tio år sen minst, som hade väldigt hög SQ - förstår jag nu. Hon var väldigt före sin tid. Då trodde jag att hon var lite galen och jag fattade ingenting. Men förstår nu. Tror jag. Eller så är jag bara lite efter mig själv...
Efterdyningar av Patricias föreläsning del I: Prestige
Bjärred är ett intressant fenomen. Och det är ju inte det enda stället där ALLA bor i liiiite dyrare radhus och har liiiite dyrare bilar. Typ BMW. Enbart. Och de ser likadana ut. Åtminstone husen. Alltså inget fel i radhus och BMW men det är intressant att alla med smak för just de grejerna har råkat hamna på precis samma ställe.
Jag vet att jag är besvärlig men jag är återigen tvungen att fråga vad det handlar om. Prestigen och likriktigheten.
När jag är inne i något - min utbildning t ex då finns bara den. Jag är uppfylld. Det är det enda jag vill. Prestige och allt vad den står för är som bortblåst. Och som vanligt kopplar jag det också till självkänsla, vore den på topp, skulle prestigen finnas då? Men när livet blir fattigt på upplevelser och inlevelser, när min rädsla kommer för att inte duga som jag är, då kan det vara lätt att hamna i prestigefällan..
Prestigen måste helt enkelt ha skapats för att fylla ut ett tomrum. För att man ska nå upp till ribban att känna sig "good enough" genom yttre faktorer när man inte kan fylla den av inre kraft. Som ett försvar för att kunna stå ut med den man är. Eller som ett skydd mot det ansvar man har för sitt eget liv och att ta reda på vad man vill med sig själv. Att upprätthålla en önskebild istället för att ta reda på vad som är äkta för mig och våga stå för det.
Jag menar att BMW är ju fina bilar och det är ok för dem som tycker det att tycka det, det är inte det jag säger. Och det är ju vackert i Bjärred. Men alla kan ju knappast ha sååå lika smak på ett och samma ställe.
Jag kopplar prestigen till föreläsningen med Patricia av flera anledningar dels för att hon berättade om problemet som finns in om terapeutvärlden - att terapeuterna är dåliga på att berätta om sina misstag för kollegor just eftersom de vill verka som så duktiga och felfria! När det är misstagen vi alla lär oss av - och framförallt inom terapin! Men då friserar vi till det! Jag associerar också till föreläsningen just för att Patricia pratade om "det nakna oförställda välvilliga ansiktet" som är det enda som får oss att växa! Terapin.
Allt är verkligen terapi. Att en äkta och hållbar relation måste baseras på tillit och finns den kan man också i terapisituationen prova det mesta. Om man bara "truly think its good for the patient" som Patricia sa. Prestigen har ingen plats i det äkta och sanna och hela.

Men tillbaka till Bjärred då. Där bor faktiskt helt prestiglösa människor också - eller finns det? Men det här det här att alla de här människorna samlas på samma ställe är att de ska känna någon samhörighet, att visa upp för varandra på ett tydligt sätt att "jag duger". För det blir ju väldigt enkelt att visa upp att "jag duger" om det skapas av det yttre och då kan man ju enkelt också visa upp det. De som känner helt äkta inifrån att de duger har inte heller något behov av att visa upp det. Svårt det där.
Men det jag också vill säga är att prestigen hindrar oss så mycket från det vi egentligen vill göra i livet. Från att känna efter i vårt inre. Vill vi vara som andra? Eller vill vi visa upp det där yttre som vi kan bli beundrade för? Och hur långt är vi beredda att gå för att slippa ge avkall på prestigen? Väldigt långt i många fall. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att prestigen blir ett viktigt stöd för (eller en del av) det falska jag som vi utvecklat genom livet och en stor hjälp att upprätthålla det där... Samtidigt som det även hindrar oss från att komma i kontakt med vårt sanna jag.
Freedom is what you do with what has been done to you
Den handlade om terapeutens och (även ledarens roll). Vad är viktigt för mig? "Vad får mig att växa och krympa som människa?" Den handlade om Patricias böcker och liv och innebörden i på några olika sätt också och meningen med ett liv. Om resurser."Freedom is what you do with what has been done to you". Hur ska jag kunna vara en bra terapeut om jag inte vet vad livet är? Den handlar om skrivande och hur mycket som händer när man skriver. Vad skrivandet sätter igång. Och att allt med hennes skrivande och hennes böcker kommer inifrån.
Och frågor om ett jobbigt och besvärligt liv är ett förutsättning för att man ska kunna lyckas som terapeut? För mig handlade den om kampen mot prestigen både som terapeut men även runtomkring, överallt, hela tiden.

Den handlar om vikten av de terapeutiska kunskaperna är i all arbetspsykologisk verksamhet. Att våga prata om det som faktiskt händer som en förutsättning för att kunna lösa ett problem - oavsett om det är i en relation mellan två personer eller i en grupp om femtio.
Den handlar om vägval i livet. Att öppna en dörr eller att välja att inte öppna den. Frågan om vägen väljer dig ibland. Men samtidigt vikten av att inte vara något offer för livet. Sen finns nya val bakom nästa dörr. Och hur viktigt det blir att någon ser ens potential - att få uppmuntran för sin egen utveckling. "Det där är du bra på!"
Den handlar om att en blick - ett möte kan förändra hela ens liv. Den handlar om tankar kring inte bara vad kan jag - vad vill jag utan också vart ska jag? Vad är jag här för? Den handlar om IQ - EQ och SQ; allt det där man måste ha för att vara en hel människa. Och det handlar om att det tar tid att uveckla och inse sina resurser och hur man rör sig över de här fälten.
Och den handlar om “det nakna oförställda välvilliga ansiktet – det enda som får oss att växa” det säger ju något om prestigens roll också tänker jag. Och att det äkta och sanna är det enda som håller i längden.
Det handlar om att ibland uppleva att man är steget före sig själv. Och ibland också steget efter. Att man ibland måste stanna upp och uppdatera sig själv. Var är jag nu i allt detta? Och Patricia är så brilliant och fascinerande. Och så mycket människa - så prestigelös. Modig. För den handlar också om hennes kamp med människors åsikter om att hon lämnat ut för mycket av sig själv.
Jag känner att jag häller ut barnet med badvattnet nu. Och ändå har jag inte fått med en bråkdel. Men det kanske måste få lägga sig lite innan jag tar upp de saker som betyder extra mycket för mig och som jag känner att jag måste fördjupa mig i. Men det här får bli mitt smörgåsbord, min utgångspunkt att dyka ner i och fiska upp saker kring och diskutera. Hur har jag kunnat leva fram till nu utan detta... Först nu inser jag vilket fattigt liv jag haft :-)
Nu ska jag fördjupa mig...
Vad får mig att växa och vad får mig att krympa?
Sju utmaningar att hålla sig levandeb enligt Patricia Tudor Sandahl.
1) Lev i verkligheten – inte ”om jag vore…”
2) Var okonventionell – inte låta sig bindas av vad man ska tycka och inte tycka.
3) Våga darra – det är inte farligt att vara rädd.
4) Stäng aldrig ute ditt lidande.
5) Vårda ditt inre – var snäll. Vad är din näringskälla?
6) Öppna dig – det nakna ansiktets möte – nothing to loose.
7) Våga vara vis. Vishet innerst i sig själv, att veta allt om människans dårskap utifrån sig själv. Att gå till sig själv.
Att inte se sig själv som offer - att vända synd (=att missa målet) till något man kan lyckas med. Det som enligt Patricia strävan i livet (och terapi) måste handla om; "Vad får mig att växa och vad får mig att krympa?"
Who will...
Those who can.
Who will do the impossible thing?
Those who care.
Skriv nån gång
Framför dig är jag en läskig insekt
The one I want, the one I will become
Will catch me
Jag får en svindlande känsla i magen när jag läser det. Allt det bra kommer till en när man mår bra och är stark. Då blir man fångad. Dem som inte vågar leva blir inte heller fångade. De är inte tillräckligt modiga att ta emot livet. De ser det bara passera förbi men är inte själva "med". Så tolkar jag texten.
Som att fånga en fjäril. Det går inte. Om du vill uppleva fjärilen måste den fånga dig.

Åh jag missade att publicera den här texten i somras. Så jag gör det nu.
Jag plockade ett hallon och på en gren i vildhallonbusken satt en fjäril. Jag betraktade den. Den var så ful på nära håll med spröt och snabel. Som om den inte längre var en fjäril utan bara en läskig insekt. Och jag tänkte att fjärilar ska inte ses på nära håll. De ska inte fångas och betraktas ingående. De ska upplevas flygande, fladdrande, bara som ett färgspel på håll. Och omöjliga att fånga. För annars dör det.
Som vi. Vi ska inte komma varandra nära. Vi ska bara beundra varandra på avstånd, låta lättheten fladdra förbi. Bevara våra drömmar där vi är vackra och charmiga, roliga, självsäkra och smarta.
Då det nära och nakna inte är vad vi har väntat oss. Ingen av oss kan fånga det vi vill ha för verkligheten är inte sån. Det finns ingen plats åt oss för det verkliga. I drömmen är jag en fjäril. Men framför dig, i det verkliga livet, är jag inget annat än en läskig insekt.
..
Jag ser en fjäril nere på gräset nu och jag vill lämna allt och bara rusa nerför trapporna och ut och följa den med blicken - vill inte att den ska försvinna ur min åsyn. Men det gör den innan jag hinner ut. Som du.
Och jag står inte ut med det.