Den enda karamell jag kan liknas vid är turkisk peppar

"Du ser ut som en karamell" sa en kollega, jag sprang på igår på väg till stationen och Sthlm för en utekväll med JP och gänget. "Som en karamell".. Jag vet inte vad hon lägger i begreppet men jag antar att det var en komplimang. Jag kan bara inte låta bli, att lite autistiskt, se bilden av mig själv som karamell: En ljusrosa grej med hård yta och under det hårda skvalpar ett sötsliskigt, halvfluffigt innanmäte.

Tyvärr är det så att när karamellen kommer i kontakt med vätska som t ex vin och sprit smälter den och då krävs det bara ett litet litet bett från en förförisk person för att ytan ska spricka och den rosa massan sipprar ut. Kruxet är bara att det finns alldeles för få personer med förmåga att fånga upp och ta hand om rosa fluff, så det gäller att försöka bevara det där skalet. Ja lite så.





Jag tror förresten inte att min kära kollega skulle sagt samma sak om hon mött mig hemvinglandes på cykeln klockan åtta i morse. Den enda karamell hon skulle likna mig vid då är nog turkisk peppar i så fall.

Hur som helst. Det var en utekväll som heter duga - nästan som Louise Boije af Gennäs bok "Ta vad man vill ha" där tusen saker händer under en och samma natt. Först gratismat på BMB på Birger Jarlsgatan. Sedan raskt vidare till Kung Carls bakficka (tror jag det heter). Dyrt vin och en rolig tävling om en hotellnatt. Ingen vann men jag och S bestämde att vi skulle bli sambos. Två singlar ihop i Vasastan! Sen vidare till Cliff Barnes vid Odenplan, dans och dallaslåten.

Karamellen var fortsatt intakt på Cliffan. Faktiskt även efter att charmören: T, dykt upp. Och vips var vi på väg i taxi till SpyBar (jag och JP, charmören och hans tre polare, de andra tjejerna hade droppat av). Jag skulle naturligtvis ha mat och fick förklara för alla inkompetenta människor :-) vad en halv special är. Nu är det nog bekräftat att den halva specialen är utdöd. Jag fick en prisvärd tunnbrödrulle "till östermalmspris", som T:s kompis uttryckte det. Sjuttiotvå kronor. När jag tänker på barrundan och att vi drack minst ett glas vin på varje ställe förstår jag att jag verkligen behövde mat nu.

Jag var mest förundrad över hur allt bara händer när man struntar i att försöka styra sitt liv

T tog oss först in på baren bredvid Spy Bar och sen in till Spy Bar, förbi den långa kön och avspärrningen till VIP-sofforna. Han har tydligen jobbat där när han pluggade och verkade känna varenda kotte.
 
Jag var förundrad över hur allting bara händer när man släpper på kontrollen och struntar i att försöka styra sitt liv. Jag hängde inte riktigt med. Jag funderade på T:s kompis som ensam tagit beslutet att bryta med sin pingstkyrka trots att alla hans vänner var kvar i det och inte ville veta av honom. Och jag funderade över hur det är att jobba som bartender på SpyBar. "Det är så mycket man får se", sa T.  Och jag tänker att ja det är det nog - och vad man får se händer med människor när de dricker. Och alla snygga unga tjejer som hängde efter T och som han på något omtänksamt sätt verkar så mån om.

Och sen hux flux efter tre timmar skulle JP hem och eftersom jag för länge sen övergivit tanken att försöka hinna med nattbussen och det var ytterligare någon timme tills första tåget hem fick jag anpassa mig till ett par timmars sömn hos henne i Västra Skogen. Det kändes konstigt. Jag vet inte om jag ville stanna egentligen med T. Kanske var min karamellyta för hård trots alla drinkar eller så har jag svårt att ta hand om mitt rosa fluff själv just nu och vill därför inte dela det med någon alls. Hm.

Jag lämnar aldrig ut mitt visitkort på krogen

Jag fick skynda mig iväg. Jag har bestämt mig för att ALDRIG lämna ut mitt visitkort till någon på krogen. Nu kom jag på att jag faktiskt hade några kort i väskan av någon anledning. Så jag gav honom kortet. Tror jag. Ett kort gav jag honom i alla fall. För jag vet att jag hade fem kort i handväskan. Ett par egna, min fd chefs, ett från en av utredarna på mitt jobb och en kollega på min egen avdelning. (Jag har haft dem i väskan av någon anledning, tänkt ta ur dem, glömt bort det och så har det bara blivit så att de legat kvar.) I dag när jag tittade i handväskan låg det fyra kort där: Min fd chefs, min kollegas och ett par av mina egna. Bra jobbat! 

Charmören har inte ringt idag. Inte till mig i alla fall.

Tiden var inte inne för klockskämt

Häromdan lade jag märke till min chefs klocka just för att den är väldigt lik min egen. Jag var på väg att säga något spontant om det som "åh vilken snygg klocka du har" men hejdade mig och tänkte att "oj vad hon måste bry sig". Så i morse på förmiddagsfikat när vi slog oss ner vid bordet sa hon det. Nästan lite som att hon visste att jag sett: "Har du lagt märke till att vi har nästan likadana klockor du och jag?"

"Ja" sa jag och blev både glad och förvånad. "Jag fick den här av mitt ex när jag fyllde 25". "De är fina de där för de är så tidlösa" sa jag och log. "Trots att den här är från ur-tiden." 

"Jag tycker det är roligt för det finns så många klock-skämt" fortsatte jag sen när alla var samlade kring bordet och chefen berättat intressanta anekdoter om klockor och urmakare.





Då när jag sagt så tittade hela gruppen frågande på mig (utom D som fnissade lite). Och jag var en alien.

URsäkta mig men om de bara visste hur många klock(rena)-ordvitsar som bubblade inom mig. Men tiden var inte inne för klock-skämt. Man kan inte berätta dem i UR och skUR. Tid och otid. Skicka dem till URuguay. URbanisera dem. Här måste finnas någon URolog eller fd kirURg att berätta för annars får jag ta det med URsula. Men jag kände att allt skulle bara URarta och alla skulle bli helt URsinniga om jag skulle försöka. Har sån otUR. Så jag tänkte äta lite bulg-UR. (Nä, USCH vad dåligt, nu har det verkligen spårat UR.)

Jorå satte... Bilen går bra ja. Ja ja jo jo, det blev väder i dag igen.

Men jag tänker att det finns några människor som tycker såna här ordvrängningar är kul. Som en gammal professor i radiofysik som jag lärde känna under min studietid. Undrar vad han skulle tycka om det här...

Ungefär som att bota svininfluensa med alvedon

I morse poppade den delikata frågan upp. En fråga som är ytterst aktuell med tanke på att t ex region Skåne numera enbart ska upphandla KBT som terapimetod: Vilket ansvar har arbetsgivaren när det gäller att få tillbaka en medarbetare i arbete? Hur mycket ska det få kosta och hur lönsamt är det på kort och lång sikt att arbetgivaren bidrar till att medarbetaren får ta del av olika former av (samtalsterapeutisk) behandling? 

Låt säga att en medarbetare får svåra utmattningssymtom, "går in i väggen". Det är naturligtvis inte bara en grej som gör att man blir utbränd, vågar jag påstå. Så klart inte enbart att du har det tufft på jobbet; arbetsbelastningen, avsaknaden av möjligheten att påverka att se sammanhang och mening mm utan också hur du har det utanför jobbet, hur du hanterar dig själv och andra, känslan av sammanhang även här, din självkänsla och ditt sociala liv. Självklart är din historia också en stor pusselbit i allt detta. 


 In Treatment - or not?


Men om det inte fungerar på jobbet på grund av för höga krav i förhållande till vad man klarar av, om man inte ser någon mening i sitt arbete, inte får det stöd man behöver för att utföra arbetsuppgifterna och själv inte kan sätta gränser kan det naturligtvis vara en bidragande orsak till en krasch.

Då kan jag inte låta bli att undra över arbetsgivarens ansvar när det gäller att få den "utbrända" tillbaka i arbete. Ska arbetsgivaren enbart se till de faktorer som är direkt kopplade till jobbet och finns de? Exempelvis; låt säga att en person mår dåligt på arbetsplatsen och utvecklar därför ett symtom som gör att han eller hon måste "slippa", t ex fobi för att åka hiss och att det bara finns hissar på arbetsplatsen. Då kan medarbetaran få ett antal timmar i KBT och "jobba bort" besvären. Kortsiktigt jättebra. Symtomen försvinner och det blir en liten kostnad för arbetsgivaren och synliga resultat. Medarbetaren är åter i arbete. Jättebra och effektivt! Att problemen sedan med all säkerhet tar sig andra uttryck och att medarbetaren ett halvår senare på nytt måste sjukskrivas är en annan sak. För det andra är det ju ganska ovanligt att en person utvecklar en specifik fobi - eller att det finns ett specifikt problem att jobba med.

Hur gör vi då? När allt visar sig bero på tusen saker och yttrar sig i förtvivlan och ångest och det bara är ett enda virrvarr av saker som gör att man inte kan gå till jobbet? När allt går in i vartannat som livet gör.

Du kan inte ta bort nedersta våningen i ett hus för då rasar det.

Ska en arbetsgivare överhuvudtaget vara skyldig att bidra till en långsiktigt uppbyggande behandling? Har arbetsgivaren ett ansvar att satsa långsiktigt på sina medarbetare? - vilket blir resultatet av en psykodynamisk behandling. Ska man se till långsiktig arbetstid eller till samhällsnytta: "Nja här jobbar ändå folk max två år så det är inte lönsamt..." eller "Jo men vi måste se till att folk mår bra och jobba förebyggande så att vi förhindrar ohälsa hos personen så att den kan bidra med produktiva barn och barnbarn som blir lönsamma för oss och för samhället.."

Och hur många terapitimmar ska en arbetsgivare då bekosta? Och ska man sätta en person i femton timmars terapi när man vet att det inte räcker för personen? Ska man våga sätta in en psykodynamisk behandling där arbetsgivaren kommer att ha en medarbetare som är tillbaka i arbete och som kommer att kunna bli kvar där? Är inte det mer lönsamt än en medarbetare som åter är sjukskriven efter ett halvår? Vad är det som är så skrämmande med att inte se resultat med en gång? Är det inte värt att satsa på att ha en arbetsplats där medarbetarna stannar kvar?

Om jag ser att allt hänger ihop och att jag inte kan skilja ut något specifikt arbetsrelaterat. Om jag vet att en medarbetare har en knackig historia, social problematik utanför jobbet och en komplicerad personlighet och som gör och alltid gjort ett utmärkt högt uppskattat jobb. Om personen går in i väggen - vilka skyldigheter har jag  som arbetsgivare att bidra till en långvarig terapi för att få tillbaka en min kollega så att han eller hon har möjlighet att komma tillbaka och stanna kvar utan att bli sjukskriven på nytt? Eller ska jag bara sätta in KBT för som spel för gallerierna - att visa att jag gjort något, fast jag vet att det ungefär är som att bota "grisen" med alvedon?




Ny(gammal) granne flyttar ut

Jag måste på något sätt knyta ihop säcken gällande ny (gammal) granne efter den här kasslergrejen. Det var så förfärligt pinsamt och antagligen fick han sig ett gott skratt. Ny granne har slutat nu. Eller åtminstone har han lämnat sitt rum för gott för jag har nämligen tagit över det.

Jag sitter nu mest avlägset av alla på min enhet, längst bort nästan i ett hörn. Naturligtvis gör jag ju det gärna. Jag måste ha det i CV:t sen - att jag tog över ny grannes rum med lila anslagstavlor. Dessutom har han lämnat en klocka, en vattenflaska, några blomfat, ett stort silverfat, en liten plastblomma, en diktafon från 1870 samt en spegel som det står "Irish surgeon"-nånting på. Jag undrar om han någon gång kommer att komma och hämta sina grejer eller om han lämnat dem medvetet som tack för att jag hjälpt honom med all scanning... Knappast troligt (något av det) och då har S gjort anspråk på silverfatet och jag kommer att behålla vattenflaskan som minne av den legendariske ny granne.




Tigergardinen fick jag inte. Trots att jag frågade vaktis. Nä den var konstföreningens och skulle hänga utanför högste chefens rum. Tydligen ska den hänga vid de personer som det är mest riv i. Och jag förstår inte riktigt hur de menar när gardinen då inte får hänga kvar hos mig :-D

Det som även var lite kul var att i och med att jag fick hans rum hade jag automatiskt tagit över hans telefonnummer för en dag innan IT och växeln kopplat in mitt vanliga nummer. Det var faktiskt ganska kul att få säga att "ni får ringa ny grannes nummer om ni ska till mig" och också att folk såg ny grannes namn på displayen när jag ringde.

Jaja, det är sånt man ibland får roa sig med som ett trevligt avbrott i den annars så allvarliga vardagen. Jag hoppas i alla fall att ny granne har några trevliga grannar där han är nu. Som kan hjälpa honom att scanna och som inte fläckar ner hans förordnanden med kassler.

Our errors

...create
a pattern
brilliant and erratic
that mimic amazingly
our later intentions

Stuart Montgomery


Det är någonting med att det finns en mening med allt man gör, alla fel och misstag. Som det omedvetna och terapin - lösningen finns i felen. Tänker jag.




 

Lars Norén med tecknet för kris i pannan. Passande nog inför sammanfattningen av fredagens föreläsning.


Ingen människa en ö

Det var så fint i fredags när vi gick igenom de olika faserna i en kris. Och hur psyket reglerar situationen för att människan ska stå ut i den plågsamma processen. Att växelvis ta in verkligheten och ändå låta människan stundtals få leva i drömvärlden - där vi kan gömma oss en liten stund. Tills vi kan ta in den riktiga världen helt och låta det gamla som inte längre finns få leva sida vid sida med den "nya" situationen. Som årsringar. Det är fint. Och att det tar tid att sörja och att det inte finns något uppgjort schema för det.

"Det gungar för alla människor och man behöver en trygg miljö runt sig för att kunna sörja" sa MajLis häromdan på föreläsningen med temat sorg. Och jag har äntligen insett det. Inte ens superman-annadiefreude klarar sig själv i alla lägen. Sorgeprocessen är mer central i våra liv än jag nånsin har fattat tidigare. Speciellt just nu.

Jag var på fest i går. Det var så fint. Så fina och varma och kloka och glada och roliga och djupa och modiga människor att jag blir helt varm inombords och minnet av den här kvällen kommer värma mig hela vintern. Tänk vilken ynnest att få leva då. Och att få umgås med såna stora hjärtan. Åh. Det var verkligen helt fantastiskt. ÅH (igen)!

De har känt varandra så länge och det var så fascinerande. De har den trygga basen och självklarheten i varandra. Det där djupet och tilliten som ju naturligtvis behöver lång tid för att växa fram. Jag saknar ett sånt kompisgäng med såna relationer. Samtidigt som jag nog också konstigt nog haft en rädsla för det. En rädsla för att komma hem till mitt barndomsgäng och kanske att det inte ska vara som jag drömt om och att det är bättre att ha drömmen kvar än att verkligheten ska ta den ifrån mig. Helknäppt vid första tanken på det. Det jag behöver nu är ju att vara i det där självklara. Utan att anstränga sig och kämpa hela tiden. Behovet att ha en självklar plats som man också kan vara ensam i. Som det lilla barnet. 





Och kanske behöver jag sörja nu. Alla uppbrott, separationer och förluster sedan 2006. Som jag inte gjort eftersom jag lekt superman och vägrat söka mig till en harmonisk och stabil omgivning. Just för att jag inte förstått det MajLis sa på föreläsningen om den trygga omgivningens roll i att kunna sörja. Och så prestigen i det: Att behöva be om hjälp. Det är jättesvårt. Och därför har mitt mål kanske hela tiden varit att snubbla vidare. Till någonting bättre (=annat) och mer.  

Och vad får det att tro att jag inte behöver den trygga omgivningen och det här självklara rummet att vara ensam i när alla andra behöver det? Är jag inte värd det? Men jag behöver ju inte bo i det för resten av livet. Bara tanka en stund. Ingen människa en ö. Men ändå har jag så svårt att bara se det så. Jag har en strävan och vill vidare. Som om jag inte skulle kunna hitta min strävan att vilja vidare i det gamla och trygga. Jag vet inte och tror inte det.


Hur trygga är folk i sina relationer egentligen?

Det hände en intressant grej igår. Det är intressant just för att jag varit med om liknande saker inom loppet av två veckor. Och jag börjar lacka. Svartsjuka flickvänner: En man, kanske 45, kom fram till mig när jag stod i baren. Vi började prata och han berättade att han jobbar som konstnär och artdirector och det visade sig att våra arbetsplatser ligger i samma hus. Då kom en kvinna i hans ålder fram och jag förstod att det var hans partner och jag frågade "är du också konstnär?" Då blev hon jätteaggressiv och sa att hennes snubbe var minsann inte konstnär och om han sa det var det bara ett raggningsknep. Jag blev paff och backade men hon gick på och jag försökte verkligen smita därifrån. Hon kände nog att hon var otrevlig, och ville rädda situationen samtidigt som hon fortsatte gå på och frågade om jag ville ha ett glas vin. Jag sa nej tack och lyckades till slut fly fältet. Men sen blev jag så irriterad. Förra veckan var jag på ett bröllop där två tjejer fick för sig att jag stötte på deras killar (jag hade den ena killen till bordet och det var ju inte mitt fel att jag blev placerad där och det är ju lite svårt att sitta en hel middag utan att prata med den som sitter bredvid en) och var direkt otrevliga mot mig:

Kan det få vara ok att vistas ute trots att man är singel? Är det en allmän uppfattning att alla singlar är ute för att sno folks partner? VAD ÄR DET FÖR SYN PÅ SINGLAR EGENTLIGEN? Vad har folk för otrygga relationer om de inte vågar gå ut på krogen tillsammans utan att misstänka att partnern ska bli uppraggad av någon annan? Är det förresten inte dax att ifrågasätta sin relation i så fall?

Och har någon tänkt på att det faktiskt vara så att till och med jag som singel enbart går ut för att träffa folk och ha trevligt och inte för att ragga upp någon. Men folk tycks glömma det.

En cykelkrasch på grus låter rätt mycket när det förövrigt är tyst halv 4 på morgonen

Nu kommer jag till det mest intressanta. Nattmaten. Traditionen. Vanan eller rättare sagt ovanan. Vet inte men det har blivit maniskt och inte alls bra. Men i går var det lite kul. Jag cyklade hem från Plock (världens trevligaste ställe) runt tretiden (tror jag) och just när jag passerade Statoil på Svartbäcksgatan fick jag sånt ohyggligt sug efter lösgodis och korv med mos. Mmm, tänk när jag jobbade i gatukök och åt det där goda pulvermoset. Jag bestämde mig för att en "halv special" är vad jag måste ha just nu.

"En halv special tack"
Tjejen bakom disken tittade helt frågande på mig:
"Vad är det?"
Åh herregud, hur kan man jobba på mack utan att veta vad halv special är, när dessutom den världsberömda Sibylla-Månkarbogrillen bara ligger fyra mil bort?
"Korv med bröd och mos" sa jag och tjejen tittade på mig som om jag kom från yttre rymden.





Jag fick en mosbricka och en korv med bröd vid sidan om. När jag jobbade i gatukök hade folk blivit vansinniga om de fått moset under korven men det var bara att bita ihop. Det mest INTRESSANTA i detta är att jag faktiskt BRYR mig så himla mycket om mosets placering. Det är bara att inse att korvkulturen håller på att dö ut. Att den yngre generationen inte bryr sig om eller gillar halv special. Och att jag inte tillhör den yngre generationen.

Jag hoppade upp på cykeln och försökte balansera korv och mosbricka i ena handen samtidigt som jag försökte äta av moset. Det gick bra när jag cyklade längs stora vägen och genom rondellen utanför men så där när jag kom hem och skulle stanna till vid cykelstället. Då insåg jag - försent - att jag måste ha båda händerna på styret för att kunna stanna och hoppa av. Mosbrickan flög iväg och jag själv och cykeln hamnade i framstupa sidoläge på grusgången mitt utanför grannens fönster (som det fortfarande, eller redan, lyste i). En cykelkrasch på grus låter rätt mycket när det förövrigt är tyst kl halv fyra på morgonen.

Jag hoppas inte grannarna såg när jag kravlade runt för att hitta innehållet i min handväska som låg utspritt lite här och där. Men det är ju knappast troligt att de missade händelsen. Jag har inte visat mig utanför dörren än i dag men det går knappast att undvika att gå ut längre...


RSS 2.0