Våra själar hinner i kapp oss till slut
Men varför är det då inte våra inre liv vi lever?, undrar jag, smått desperat. Varför bygger vi upp lager på lager av försvar och strategier som istället är avsedda för att hantera det liv vi anpassar oss till? Andras liv. Som kanske inte är andras ens en gång. Kanske inte rentutav ett liv som någon vill ha, bara det att alla tror det. Och så är vi kvar i skiten.
Under livets gång utvecklar vi strategier för att kunna leva vidare och anpassa oss tillsammans med andra. "Att få vara med och leka". Jag tänkte på det mycket på ett av mina tidigare jobb när jag satt i sammanträden i olika sammanhang. Olika personer väljer olika strategier för att synas och höras. Vissa är laidback, några måste vara skojfriska och andra är rena bufflar; metoder som de (vi) för länge sen kommit på är lyckosamma när det gäller att vinna framgång. Jag kunde inte låta bli att tänka på de där ängsliga barnen som lyser igenom de här människornas tuffa fasader. Och jag brukade fantisera om vad som kunde ha hänt de där personerna för länge sen när de var små, små skyddslösa själar som ville bli sedda och älskade och vad som påverkat deras val av strategi.
Jag tänker att på samma sätt som vi utvecklat strategier för att överleva och bli framgångsrika i gruppen har vi också tagit fram strategier för att kompensera för annat som våra kärlekstörstande själar aldrig fick, inte har och aldrig kommer att få.
Det är livet. Och livet går ut på att hitta ett sätt att förhålla sig till den törsten för vi kommer aldrig att bli mätta. Men förhoppningsvis kan våra själar hinna ikapp oss tillslut och vi kan blomma ut och faktiskt leva i enlighet med vad som är vi och våra inre liv.
Vi är dem fortfarande
Våra barn, våra själar
Våra inre, riktiga liv
Vi kan välja att söka
hela livet
efter det
som ska kompensera
för det som vi så innerligt törstar efter
Men det är förgäves
Vi skyddar oss
lägger en dämpande filt av tröst omkring oss
men ibland sipprar längtan ut
Vi kan välja att stanna kvar
att vara kvar i det
att hantera det
som är svårt
Det som är att leva
i det som kallas livet
Lyckad coachning - varken en matsedel eller en maträtt
Detta får mig att tänka på coachningbegreppet. Finns det en lyckad coachning? Är coachningens syfte att erbjuda en annan människa en matsedel eller ska en duktig coach också kunna erbjuda en hel maträtt? För att testa min egen coachingupplevelse gjorde jag en snabbstudie. Jag bad några vänner om ett par råd. Ur en helt ovetenskaplig studie fick jag fram tre olika "coachingstrategier":
Kategori 1. De som verkligen försöker sätta sig in i problemet, fångar upp mina tankar och går in för att att kartlägga och klargöra problembilden. De lyssnar på vad jag har att säga men säger inte så mycket.
Kategori 2. De som ser ut att lyssna noga och därefter presenterar till synes självklara och enkla lösningar på mina problem. De har förmåga att få allt att låta enkelt. Jag är helt hundra på hur jag ska lösa uppgiften när jag går därifrån men när jag verkligen tar tag i saken är jag lika borttappad som jag var från början. Dessa personer är också väldigt noga med att tala om för mig att det ju är min fråga och att det är jag som ska lösa problemen.
Kategori 3. De som börjar lyssna uppmärksamt men halvvägs in i problemet tappar bort sig i sin egen bakgrund och förförståelse. De slutar lyssna och börjar istället teoretisera och generalisera. De "drar iväg" med olika förslag på lösningar hur de själva skulle ha gjort.
Jag noterar hur jag känner mig efter att ha blivit coachad. Kategori 1 - coachen gör mig sedd och väl till mods, men kan det här hjälpa mig att komma vidare? Jag har ju bara fått mitt problem speglat för mig.
Efter kategori 2 och 3 - coachningen känner jag mig ensam och faktiskt nästan arg. Här har jag tagit steget för att be om hjälp, vågat ställa frågan om mitt problem och istället för att coachen "fångar in" mina tankar börjar hon/han halvvägs i resonemanget teoretisera och generalisera för egen del hur hon/han skulle gjort. Det gör att jag känner mig tappad. Lämnad. Dessutom får jag liksom problemet kastat över mig igen trots att jag hoppats på att kunna få det delat på ett omsorgsfullt sätt.
Jag inser att det här inte är så lätt. En lyckad coaching tycks vara en trygg balansgång mellan att "hålla i" den andra personen och att få den att släppa taget vid rätt tidpunkt. Att balansera mellan att tillsammans hitta känsla och förmåga att ta egna kliv framåt och förstå vad som i ord kan och ska förmedlas till den som blir hjälpt. En lyckad coachning är inte att ge goda råd och räkna med att mottagaren ska ta hela ansvaret för att orden ska landa på rätt sätt (och att jag som mottagare därmed ska ändra mitt beteende). Då blir coachning en matsedel och jag förstår att begreppet blir smutsigt.
Menyförslaget är således att förkasta, så även att servera en färdig maträtt. Något i mig måste få gro för att jag ska komma vidare. Något eller någon måste väcka min längtan efter min favoriträtt, hjälpa mig att skapa förutsättningar för att jag kan så och skörda ingredienserna, hjälpa mig att på egen hand gå hem och omsorgsfullt tillaga maten, smaksätta med färska kryddor och avnjuta den med ett gott vin. Det är en något annat. Det är det som är livet och det är svårt.
Och jag tror inte riktigt att vi kan ställa de kraven på en coach. Och är därför frågande till om lyckad coachning verkligen finns.
Ett rum
Det fanns ingen väg dit
plötsligt var vi bara där
Jag har aldrig varit på en plats så innerligt
I ljuset
som letade sig ut genom sprickorna i våra masker
kisade vi mot varandra för första gången
Vi blev fria då
Platsen, rummet, mötet
blev till
för att hålla om oss
och berätta för oss
att det vilar ett ansvar
Ett ansvar för vad vi tar med oss in
allt som är sant i oss själva
Och vad vi måste stänga ute
det som kväver oss och rummets existens
Vi blir fria där
Vi blir till
i mötet med varandra
Jag undrar om vi nån gång kommer att mötas så igen
om vi hittar dit
om vi kan få vistas där
Vi kan aldrig bestämma det
Det står ingenstans något om att man ska lyssna till sitt inre
"Vi läser färre och färre böcker, samtidigt ska varenda en som ´upplevt´ något skriva en bok", skriver en bekant till mig i sin facebooklogg. Min första tanke är att det säger något om vilken egocentrisk värld vi lever i.
Jag noterar att dessa böcker handlar om de (ofta) 30-35 åriga författarnas uteliv, deras kroppar, deras relation till mat och om deras relationer. Jag undrar stilla om intentionen med att skriva en sån här bok är att ge läsaren en intressant upplevelse eller om de mest är ute efter att paketera och marknadsföra sig själva. Kanske är det både och.
Ett par dagar senare publicerar DN en artikel som delvis handlar om detta ("När egot tar examen"). Artikeln diskuterar unga människors obegränsade möjligheter att välja vad man vill göra i livet. I dag kan vi, enligt artikeln, inte bara bli vad vi vill, vi kan också paketera och marknadsföra oss själva som författarna jag nyss nämnt. Det står oss fritt att välja. Ingen annan än vi själva sätter gränsen för våra val. Men vi blir i samma stund också utlämnade med ett gigantiskt ansvar inför denna valfrihet. Ett ansvar som ingen annan kan bära åt oss och som kräver av oss att vi måste försöka hitta till och lyssna på vår inre röst. Och inte nog med det, när vi väl hittat den inre rösten ska vi också våga följa den. Det kräver mod.
För hur fasen ska vi kunna lyssna till oss själva och ingjuta mod att gå vår egen väg när sociala medier, vänner och bekanta redan verkar ha en klar och tydlig uppfattning om vilka vi är och hur våra liv ska se ut, ja till och med hur vi ska paketera och marknadsföra våra liv och oss själva? Vi behöver inte mer än ta upp våra iphones förrän vi får hintar om hur vi ska se ut och hur vi ska leva våra liv. Lyckliga, snygga och framgångsrika ska vi vara, allihop.
På facebook talar vi om för oss själva och andra vad som är comme il faut. Vi uppdaterar vår status för att bli sedda som vi vill bli sedda inte som de vi är. Det är få som trycker gilla när jag skrivit något filosofiskt i statusuppdateringsrutan men när jag checkar in på Noppe bar eller Riche - då går det bra att trycka på gilla-knappen minsann. Tryggt och bra.
Men inte någon skulle få positiv förstärkning om han eller hon vågar skriva om sin inre längtan och sin sanna intention på facebook. Varför står det ingenstans något om att man ska lyssna till sitt inre när det egentligen är det vi alla längtar efter och vill ha klart för oss?
Hur lång tid kommer det ta innan vi slutar gömma oss bakom sånt som vår uppväxt, historia, vänner, föräldrar och sociala medier säger är bäst, tryggast och mest comme il faut och istället öppet börja tala om vad vi verkligen vill med våra liv? Och kommer de sociala medierna att kunna fylla en funktioni en sådan värld där var och en har förmåga och tilltro till att gå sin egen väg? Kommer vi nånsin på facebook öppet kunna peppa varandra i våra svåra vägval? Och hur lång tid kommer det att dröja innan någon trycker på gilla-knappen när jag skriver att jag checkat in på divanen med boken "Bara detta liv".