Blixtvisit i Jönköping

I dag var jag och hälsade på på mitt förra jobb. Eller rättare sagt det jobb som jag är tjänstledig ifrån. Det var roligt. Ingen visste på förhand att jag skulle komma. Och jag visste inte heller vilka som var där och vilka som fortfarande var på semester. Det var väldigt tomt. Ingen satt i luckan så jag ringde på som vanligt. Lunchstängt har vi nu för tiden i alla fall tydligen (bra att vi fick igenom den idén) mellan 12 och 13. Men det kanske bara är på sommaren.

G poppade upp efter några sekunder. Och kände inte igen mig.

"Hallå, hur e läget? undrade jag och noterade ett gäng klisterlappar som det stod "besökare" på, innanför luckan. Jag hade drivit frågan om att införa ett besökssystem, under mina sista veckor på jobbet, efter önskemål från säkerhetsavdelningen. Alla andra myndigheter har ett system för att hålla koll på vilka som vistas i huset, vilket är nödvändigt ur olika säkerhetssynpunkter, ansåg både jag och säkerhetschefen. "Chefen" hade vägrat men uppenbarligen hade han fått ge sig för nu var systemet igång. Hoppas i alla fall att det fyller nån funktion trots att det verkar helt stenålders. Tanken är även att man skulle använda sig av den simplaste metod och signa i en loggbok när man kommer och går. Men det tyckte inte G behövdes i dag när vi skulle stå tre meter från receptionen och prata. Ingen verkade speciellt stolt över den här lapp-och loggboksgrejen.

Det var bara G, A och M där, chefen och resten av gänget var på semester. Allt var precis sig likt förutom Ms skägg som han hade rakat i något konstigt mönster. Det skulle nog vara så och är säkert coolt om man vänjer sig lite. Ha hade fått upp en text "genomgått hjärt och lungräddning" på sin dörr - det var också annorlunda från förr. Och det kan väl kanske vara bra att veta om någon skulle råka ut för något. Med tanke på det och som en parentes så står det ungefär såhär i en instruktion på mitt nuvarande jobb:

"Om någon skadar sig allvarligt ring ambulans,112. Eftersom många av läkarna här inte jobbat kliniskt på många år - försök inte i första hand låta dessa ingripa." Typ nåt sånt. Inte många arbetsplatser som har en sån instruktion.

O:s skrivbord var som vanligt mycket välstädat och där låg en prydlig att-göra-lista right in winkel på hans patologiskt ordningssamma vis. Jag skrev en lapp till honom (jättesned text, bara jag inte ställer till det för honom nu) om att jag ev kommer förbi nån mer gång i sommar.

Sen satte de tre herrarna igång och prata. Det verkar som om de inte får prata hemma för det var ingen hejd på det. Men det var ändå rätt trevligt. A berättade att jag tydligen fått igenom en annan av mina idéer efter att jag slutat. Men ingen hade fattat att den idén bara var på skoj:

Jag hade skämtsamt föreslagit att vi skulle ha cyklar med verkets logga att låna ut till besökare och medarbetare. Och chefen hade som vanligt vägrat. Men sen - efter att jag slutat - beordrade GD chefen att beställa in tre cyklar för besökare och andra, så han var så illa tvungen. Cykeln bokar man i Netwise och så kvitterar man även ut en hjälm. G, A och O hade minsann testcyklat hela vägen upp till A6 en lunch för att köpa hamburgare. (Det påminde mig om den cykeltävlig jag, G och den andra revisorn skulle vara med i härom året där vi skulle komma på ett namn på vårt lag. DOM som cyklar blev det och det var ju helrätt!!)

De är söta och gulliga och har stora hjärtan mina kollegor i Jönköping. De vill väl. De vill verkligen väl. Och jag kan sakna dem för det. Jag skrev även en lapp och la på chefens bord: "Synd att du inte var här - kommer förbi senare i sommar igen."

(fjäskfjäsk om jag nu måste komma tillbaka - fixa en anställning åt mig på Stockholmskontoret ;-) Bäst att aldrig nämna något om de idéer jag visst fått igenom... Och så hoppas jag att ingen av dem har tillgång till min bloggadress...

Biker Like an Icon

Paul McCartney

http://www.youtube.com/watch?v=NGWzbQMflz0&NR=1



There Was A Girl Who Loved A Biker
She Used To Follow Him Across America
But The Biker Didn't Like Her.

She Didn't Care, She Still Persisted
Though Her Brother Said She Was Twisted
And The Family Said They Wouldn't Miss Her
Anyway.

She Loved The Biker Like An Icon
Gazing At His Picture Everyday.
She Loved The Biker Like An Icon
Slowly Watching Precious Water Drip Away.

She Did Her Best To Fix A Meeting
She Pulled It Off One Night In Hollywood
When He Met Her He Couldn't Let Her Get Away.

He Didn't Ask For Her Permission
He Took Advantage Of Her Position
But He Was Always Her Ambitiion
Anyway.

She Loved The Biker Like An Icon
Gazing At His Picture Everyday.
She Loved The Biker Like An Icon
Slowly Watching Precious Water Drip Away.

The Family Tried So Hard To Find Her
They Showed Her Picture Across America.
But No Trace Of Her Sweet Face
Was Ever Found.

She Loved The Biker Like An Icon
Gazing At His Picture Everyday.
She Loved The Biker Like An Icon
Slowly Watching Precious Water Drip Away.

Jag ska njuta varenda dag

Jag är tillbaka i stan. Och det känns... Såååå skönt att bara vara i vackraste, finaste Uppsala. Alla som bor här borde tänka på det varje dag - hur bra de har det. Öppna ögonen och titta sig omkring. Det borde vara förbjudet att inte lägga märke till solen som värmer upp området kring domkyrkan och Gustavianum och rensar bort alla skuggor där man går tidigt på morgonen. Och det borde vara straffbart att inte lägga märke till ån. Och de söta, söta broarna som sträcker sig över den glittrande vattenytan. Kyrktornen - som reser sig mot himlen och som syns över slätterna när man kör in mot stan. Jag vill säga till alla som bor här att de aldrig får glömma bort vilken fantastisk stad de bor i. Ingen får sluta tänka på det.

Per Schånberg


Och när jag tänker på det, jag har varit här halvtid nu. Jag har aldrig varit med om att det inte har ordnat sig men jag vill inte flytta igen. Men jag vet att det kommer att bli så och därför ska jag ska njuta varje dag jag har kvar i den här stan. Och tänka på det varenda gång jag går min väg till jobbet, Svartbäcksgatan, Linnégatan, förbi domkyrkan och upp mot universitetsbiblioteket. Jag ska tänka på det så mycket så att jag börjar älta och tröttnar och vill härifrån.

Men en dag när alla vill headhunta mig till ett fast jobb i trakten, då ska jag komma tillbaka och bo alldeles precis vid ån.

En helt vanlig sommardag i Bohuslän

Soffan och Tomas åkte på bröllop och favoritfaster (f-f) hade lovat att passa deras två barn.
Carin lovade att hjälpa henne men jag tänkte "Helt ärligt, hur svårt kan det vara att passa två ungar en dag?" Det visade sig vara det. För Carin var över till f-f redan kl åtta på morgonen och tog hand om lillbäbin när Emilia 2 år krävde all uppmärksamhet:

"Mo-mo ha damp" hörde jag tvååringen säga på andra sidan staketet.
 
Jag och pappa insåg ganska snabbt att vi dragit vinstlotten och gick på morgonpromenad med Chili. Skog, klippor. Backar och en hund som drar. Motion är en färskvara. Och med en stressfraktur i foten (som jag inte fått under Ironman utan efteråt, under ett par sena kvällar i högklackat runt Kungsholmen så korkat!!) och två veckors stillasittande med milkshake-, Cosmopolitan och Strawberrydecoricedrickande som enda näringsintag, känns detta mycket tydligt. (Ingen kommer att känna igen mig när jag är tillbaka på jobbet - grogghagga och fetto.)

Hur som helst. Efter två timmars promenad var vi hemma igen. In med Chili och ner till båten för att dra iväg och vittja krabbtinor som vi lagt ut dan innan. Det blåste i dag med. Visserligen inte i närheten av vad det gjorde i går. Herregud, vi hade lagt ut tinorna utomskärs och jag la all energi på att försöka fokusera på någon sorts horisont men allt jag såg var tre meter höga vågor som gjorde att båten bara skvalpade upp och ner. Att jag sen råkade trassla ihop linorna med varandra gjorde inte saken bättre. Pappa var mycket tålmodig där han satt och förtvivlat försökte få isär trasslet. Och undrade hur jag på den korta tiden lyckats! Men han svor bara en gång. Sen blev jag så sjösjuk och hängde över relingen halva hemfärden (förstår vad uttrycket grön i ansiktet kommer ifrån) och när vi kom hem låg jag på soffan och blundade i minst en halvtimme. Tills f-f kom förbi och jag skrek:

"Äntligen doctor HELP!!!"
(som i filmen "Livet från den ljusa sidan" när huvudrollsinnehavaren, spelad av Jack Nicholson, sökte hjälp hos psykiatern, (vi kved av skratt till den scenen)).

"Nej det finns inget läkemedel mot sjösjuka" konstaterade f-f.
"Du får ligga där och må dåligt."

Det var alltså i går. Nu satt jag på bryggan och väntade på att pappa skulle plocka upp mig med båten. Grannen - en av sommargästerna kom in med sin krabbfångst - en halvfull hink med hyfsat stora krabbor. "Jag går ut till Saltskärs, där vet jag att jag alltid får nåt, sa han". (Det var även där vi lagt ut våra tinor.) 

"Jag fick en stor hummer också och det sved i hjärtat när jag var tvungen att kasta i den igen" fortsatte han. "Det skulle verka lite misstänkt om man kom in med något inlindat i en filt".

"Jurister", tänkte jag och sa: "Ja det är därför vi har med oss en sån här". Jag höll upp en stor, grön plastväska (som vi visserligen hade agn i men det kunde ju inte han - juristen veta). Och var det verkligen så att vi inte skulle behålla en hummer om vi fick någon..? Kan jag aldrig tänka efter innan jag säger något? 

Vi fick en krabba. Och inga makrillar, trots försök till fiske på hemvägen (och som tur var ingen hummer). Men vi såg två tumlare, det var lite coolt. Jag förstår dem som vill simma med delfiner.

Vi bestämde oss för att dra i gång vår årliga musselplockartradition istället. Vädret var på topp och det skulle kännas skönt att slippa plocka in de små läckerheterna i isande kyla. Det är nämligen min uppgift att hoppa i vattnet och antingen fiska upp musslorna från sandbottnen eller från klippväggarna. När vi har bestämt oss har vi bestämt oss för det och då gör vi det oavsett väder. Och sen blir det musselkok och eventuell gratinering med vitlök, charlottenlök och smör.




Där vi la till intill klipporna fanns det märkligt nog inga musslor. Men härligt bad! Musselplockandet fick vänta till en annan dag. Det var varmt nu. Vi hade varit borta rätt länge och för att slippa bli efterlysta och hämtade av sjöräddningen åkte vi hem. Tog vägen förbi Olle som var ute på bryggan och mixtrade med nya minibåten - en gummibåt på max tre meter med en motor på 50 hästar som kunde dra iväg i sådär 50-60 knop. Härlig leksak! Och ja - Olle frågade om jag ville åka med. Retorisk fråga. Shit vad det gick undan. I båten fanns det linor att hålla sig i och öglor för fötterna så att man skulle hålla sig kvar. Och de användes tacksamt kan jag ju säga. Vem kommer på allt sånt här?
 
Tillslut var vi hemma i alla fall och  fiskade upp Carin och en rejäl korg med fika att ta med oss ut på klipporna. Jag älskar det - att dyka i och kravla sig upp för att sen torka mot en varm klippa. Men C vägrar dyka. Hon kan absolut inte ha huvet under vattnet - det går inte. Jag är glad att jag lärt mig dyka för det är ohyggligt mycket svårare att försöka ta sig i från en halvhal klippa utan att få huvudet under vattnet än att bara dyka eller hoppa i. "Och tången är äcklig" kved C.

"Det är märkligt", muttrar pappa. "Här betalar man dyra pengar för att du ska gå på SPA och ligga i sånt där - och så gnäller du när du står i precis exakt likadan tång".

C kom i alla fall i tillslut - genom att halka så klart.

Vi tog musselplocket senare. Från sandbotten. När det var halv storm och isande kallt. Som vanligt. Men det är roligt och en sport. Trots att jag några timmar senare fortfarande frös där jag satt, insvept i en filt, med tre tjocktröjor och en whiskey. Men det var förbaskat goda musslor.

Barnen hade klarat sig ganska bra, tror jag, trots att damp-mo-mo fick sköta barnpassningen själv på eftermiddan.


Skaffar man inte barn för att man så innerligt längtar?

En sak har jag undrat på sistone. Skaffa barn - gör man inte det längre för att man så innerligt längtar? Ibland verkar det inte så. I bland verkar det i stället vara något annat, en ny slags trend. Att barn är något folk skaffar mer som ett pittoreskt inslag i livet. Det "hör liksom till". Trots att vi är mitt uppe i karriären båda två ska det lösas. Det fixar vi ju, alla andra gör ju det. Först ett och sen ett till. Inte för att man längtar men det är bäst att passa på och inte vänta för länge i och med ersättningen från försäkringskassan.

Och det ser ju bra ut också med två barn åtminstone. Ett barn kan ju inte räcka, det kanske kan verka konstigt. Fast egentligen har vi inte råd. Eller tid. Men varårå. Det går väl att ordna med dagis. Vi kan ju jobba båda två.

Jag vet inte men jag hoppas att det inte stämmer. Jag hoppas att det som fortfarande är längtan som styr. Att det som gäller är att de barn man sätter till världen är efterlängtade och älskade. Annars får det vara. Inte för att det passar i tiden eller ger en den bästa ekonomiska ersättningen. Utan för att man innerligt längtar. Att offra en karriär för sittt barn - skulle inte det kunna vara en självklarhet och i vissa fall kanske även en skyldighet?


Sparförslag - rädda verket


Synd att tävlingen inte blev av...

1) Var och en tar med sig varsin golvmopp och drar den efter sig i korridoren så har vi sparat in på åtminstone en lokalvårdartjänst.

2) Ha enhetsmöten ute sommartid. Då får vi lägre elkostnader i konferensrummen. Endast en person antecknar på enhetsmötena, på så sätt sparar vi på kollegieblocken.

3) Se över materialbehovet på enheten. Det räcker väl med en "enhetspenna" när vi ändå använder datorer i så hög utsträckning. Låna även suddi och tejp av varandra, det ökar dessutom enhetens sociala samvaro då man tvingas kommunicera.

4) Ta med egen termosmugg så håller kaffet sig varmt längre och man slipper hälla bort kaffe för att det blir kallt. Ta med eget kaffe och ha vattenkokare på enheterna, då kommer kaffeförbrukningen i matsalen att minska.

5) Gå i gorilladräkt på stan med bössor och skramla. På bössorna står det "rädda verket".

6) Använd uppsamlingsblanketter och skriv diverse beslut på samma papper.

7) Kopiera flera gånger på samma papper. Kopiera på både framsida och baksida samt flera gånger på samma sida om det finns utrymme. Ett perfekt tillfälle att träna upp fokuseringsförmåga och simultankapacitet (att läsa två texter samtidigt)!

8) Släck ner belysningen helt på helgen. Helgbesökare kan hämta ut en ficklampa i receptionen om de känner sig osäkra på att inte kunna ta sig fram i det dunkla trapphuset. I övriga rum skiner ju solen in.


Ironman 2009

Jag vaknade strax innan väckarklockan skulle ringa, blängde på den och tänkte "Varför gör jag det här? Jag vill somna om - bara strunta i Ironman." Jag gick upp, tog mina packade väskor, slängde våtdräkten över axeln, hängde cykelhjälmen runt armen och pallrade mig ut till bilen.

Väg 77 mot Norrtälje och sen färjan från Kapellskär. Ångest i bilkön. "Vad håller jag på med?" Körde på färjan, letade mig upp på Vikingline-Rosella och köpte en kopp kaffe. Allt kändes plötsligt mycket bättre. Och när jag gick ut och satte mig i solen förstod jag att det här kommer att bli en helt fantastisk Ålandstripp.



Mycket intressant att bara åka Ålandsfärja. Och skrämmande. För trots att klockan bara var nio på morgonen satt folk och drack öl! Jag satt där helt knasigt ordentlig och läste en bok medan Vikinglines lektanter ordnade tipsrunda för barnen och någon tjomme körde allsång på däck. Sen var det bara att gå ner till bilen igen. Bara. Om jag bara hade kommit ihåg att memorera vilket däck och vilken ingång jag ställt den på. A4 eller B3? B5 eller A7? Jag hade ingen aning. Vikingline har till och med satt djur som symboler vid utgångarna så att man lättare ska memorera - men jag hade noll koll om det var en älg eller gris. Typiskt. Man kan ha roligare för sig än att irra runt på olika bildäck en torsdagsmorgon...

Väl på Åland var jag såld! Vädret var fantastiskt och solen sken från en klarblå himmel. Det är så otroligt vackert. Jag tog väg 3 mot Lumparland (det fanns nog bara 3-4 vägar), ställde bilen vid ett nytt färjeläge på Svinö och drog med mig cykeln på färgan till Degeby. Där skulle Roland möta mig.

Roland är min medtävlare och fd arbetskollega. Det har blivit mycket träningssnack över telefon men träffat honom har jag nog inte gjort sen jag slutade på mitt förra jobb. Nu stod han där glad i hågen med sin fru och väntade. Det blev ett kärt återseende och det kändes så roligt och spännande. Nu var vi två som har tränat i evigheter mot samma mål. Det kändes. Och det kändes så skönt. Roland har gjort diverse vasalopp och tävlat i cykling, tränar med elitcyklisterna.

Innan vi skulle hem till dem var det shopping i lanthandeln som gällde. Lanthandeln var kraftigt överbefolkad och jag förstod rätt snart att de var beroende av sommargästerna för att kunna gå runt på vintern. "På eftermiddan kan man inte handla här" sa Rolands fru på sin emmabodadialekt. "Då är alla varor slut".

När vi tömt lanthandeln på deras kolhydratförråd - i synnerhet pastan - (brödet var för dyrt, fem euro för en limpa så Rolands fru bestämde sig för att baka själv) skulle vi till Rs föräldrar och hämta ännu mer kolhydrater i form av potatis från deras gigantiska potatisland. Det visade sig att nästan hela släkten bor på Åland och att de bott där sen evigheter. Och alla bor i lyxiga hus fem meter från vattnet. De har sina båtar i små båthus så man åker bara in och lägger till och går upp och tar en kopp kaffe med farbror eller faster. Och så finns en bastu på klippan så klart! När jag frågade Roland om det fanns några tomter till salu - för här vill jag bo - fick jag höra att inga svenskar har rätt att köpa hus här.

Det som slog mig var att alla var så fantastiskt vänliga, hjälpsamma och prestigelösa. Och det kändes så fint. Rs föräldrar var riktigt varma människor. Jag babblade på med Rs mamma medan R och hans pappa fyllde en Willyspapperspåse med potatis. Sen åkte vi hem och kolhydratsladdade en sista gång inför morgondagen.

----

På eftermiddagen drog vi över (med båten då ja) till den ena farbrodern. Han gav oss senaste numret av Ålandstidningen. Såhär stod det i Sportdelen:

"Långt triathlon för extremsportare. Ålands egen extremsportare Stephan Toivonen genomför den 17 juli Bergö Långtriathlon - en distans som tidigare aldrig genomförts på Åland. Stephan är både arrangör och deltagare. Han har bland annat gjort Ironman 1987 och 2008, 13 triathlon och 20 maraton.
"Triathlonjuniorvärldsmästaren Kim Harju kommer att delta", säger en nöjd Toivonen. Förutom honom ställer en dam upp i tävlingen - AnnaSara Holmgren - och så tre glada motionärer. "



Det var lite kul. Som om jag inte var en glad motionär. Och så skrev de inte Rolands, Jonas och den tredje motionärens (som senare hoppade av) namn - hur jobbigt hade det varit? Men shit - jag kände pressen - nu måste jag genomföra det här! "Ja för tidningarna kommer att vara på plats" sa Rs farbror. "Och TV med". Inte finska YLE men ålandsnytt.

Jag lyckades ändå somna tidigt den kvällen. Jag hade inte tiden till min fördel eftersom jag flyttat fram klockan en timme till finsk tid. Det skulle innebära att jag skulle uppleva att jag gick upp kl fem när de andra deltagarna gick upp klockan sex. Men jag sov nog i alla fall 8 timmar den natten. Och så gick vi upp och åt havregrynsgröt. Min sista portion havregrynsgröt på mycket, mycket länge...


----

Nio gick starten, vi var kl åtta på Bergö och jag hade fortfarande inte sett banan. Jag försökte memorera alla vägar vi skulle cykla kors och tvärs - tänkte inte göra om mitt misstag från färjan utan försökte skriva in i mobilen de vägkorsningar jag förstod kunde skapa förvirring. "Vid de blå husen höger" står det under "utkast" i min telefon. "Mot Gölby". Ok, jag skulle nog hitta fram till den lapp som satt vid vändpunkten 2 mil i ena änden av banan där alla skulle skriva upp sina mellantider. Tre varv skulle vi alltså cykla där för att komma upp i de 12 milen.

Vi mötte Stephan vid starten. Han hade en blå dräkt på sig med korta ben och smala axelband. Den var sliten och trasig men säkert hans heliga gamla triathlondräkt som han haft alla tävlingsår. Skorna hade han i alla fall haft vid samtliga lopp och det var han mycket nöjd över. Vid den gamla, gamla eken som dött för något år sen och som var helig för Stephan, hängde Sveriges, Ålands och Finlands flaggor tillsammans med banderoller från Ålandstidningen och Vikingline som sponsrade tävlingen. S hade själv gift sig vid eken. Han och hans fru som han kallade för "administratören" bodde i ett gammalt gediget hus precis just där. Stephan babblade på om tävlingen och visade huset och var vi kunde gå in och låna toa och dusch om vi ville.

Jag undrade just. De andra deltagarna skulle cykla och springa i de kläder de skulle ha under våtdräkten (simningen var första etappen). Jag kunde visserligen cykla i baddräkt och cykelbyxor (vadderat måste man ha!) men löpningen - där måste jag ha sportbehå och t-shirt som inte skaver i sömmarna. Tacksam var jag för att jag inte behövde byta om vid eken där publiken - visserligen den väldigt fåtaliga men ändå- skulle stå.

Vi gick ner till vattnet och nu var det bara att köra. "Vilket tid satsar du på?" frågade Jonas mig och jag sa att om jag gör den på 10 timmar så är jag mycket nöjd.

"Joo, vi är alla nöjda om vi bara tar oss i mål" sa Stephan på sin finlandssvenska.




Såhär roligt var det innan simningen.

Simningen gick ok. Det var 19 grader i vattnet och alltså tillräckligt varmt för att vi skulle simma hela sträckan (var det 18 grader förkortas den till 3 km och under 16 ställs simningen in enligt triathlonreglerna) Men jag var taggad att simma 4 km så det var bara bra. Vi simmade i en triangel tre varv. Först 400m i motvind mot en vit boj, sen 400 meter i snedvind mot ett båthus och sen 600m (knappt) i medvind mot publiken längs stranden.

Alla crawlade utom jag. Juniorvärldsmästaren varvade mig. Han varvade oss alla. Jag simmade snett, det var svårt att se bojarna och lätt att hamna ur kurs. Publiken på klippan vid start och mål vrålade "simma höger, simma höger" och det dröjde nog rätt länge innan jag hörde dem och kom på rätt kurs igen. (Så egentligen har jag nog simmat minst 4,2 km ;-) .) Det blåste mot slutet och det var rätt mycket vågor i min sista motvindsetapp. Rs farbror meddelade mig om tiden från en av följebåtarna när jag var nästan framme; 1,37. Jag var nöjd eftersom jag räknat med två timmar.

När jag kom i land var resten av gänget redan i väg men publiken (som var helt fantastisk) stod kvar och peppade mig. R hade gjort en strålande insats och simmat på 1,28. Nästa sommar ska jag lära mig crawla.

---

Jag sprang på vingliga ben (har aldrig förut testat att jogga efter att ha simmat så långt och det var faktiskt svårt) genom skogen, bort till eken, skrev upp min tid, joggade till cyklarna och drog iväg. Det som var bra med att cykla varv efter varv var att vi kunde se de andra deltagarna. Och det var extra bra för mig.

För naturligtvis körde jag vilse efter två mil när jag skulle vända. Det här var ju bara inte sant! Visst var det vid den där korsningen protokollet som vi skulle signera och skriva vår mellantid på, skulle sitta? Nej där var ingen lapp. Och jag hade redan mött alla deltagare som åkt och vänt på sitt första varv så det skulle dröja innan någon körde förbi igen och kunde visa mig vägen. Jag körde tillbaka en bit för att se om jag kanske missat vägen tidigare. Hade jag åkt för långt?

Jag var gråtfärdig och på väg att ge upp. Redan. Nej, inte efter två mil bara. Aldrig. Jag hatade triathlon och Bergö och kände mig som ett tjurigt barn. Då kom juniorvärldsmästar-Kim (har jag skrivit att han bara är 19 år?!!) som var inne på sin 6:e mil och susade förbi. Thank God! Jo, det var höger man skulle ta i sista korsningen (en korsning jag glömt att lägga på minnet). Och sen försvann förstås Kim, han var för snabb för mig. Men då såg jag vändprotokollet.

Och då, när jag vände och stannade och tog en energybar ur cykelväskan, såg jag också sms:et från min underbara vän, Tess. Som om hon läst mina tankar och känt att jag behövde de orden just då:

"Hej min vän! Tänker på dig o undrar hur d går och om du står ut. Jag tror du klarar det så klart men jag tror du svär över det många gånger oxå. Kramar!"

Och sen körde jag på. Kim varvade mig nog ingen mer gång och efter honom låg Jonas och Roland på sina high-tech- racercyklar med bekvämt underarmstöd så de kunde luta sig fram och minska luftmotståndet. Sen kom Stephan och så jag då sist, som en lyktstolpe på min citybike. Oförskämt onödigt mycket efter pga min idiotiska avsaknad av förmåga att inte ens kunna hålla rätt på banan. Vi susade förbi ängar och lagårdar, småbyar och ett ställde där någon satt upp en skylt med texten "varning levande raggare". Vi mötte ett helt gäng raggarbilar och det visade sig verkligen vara raggarträffcamping med grillning. Det luktade så gott från grillen när vi körde förbi och jag funderade på att slänga cykeln och äta grillat och dricka vin med raggarna istället. Sista fyra milen på cykel var jättejobbig. Det blev mer och mer motvind och jag hade ont i knäna. Smärtan oroade mig, inte för att jag inte skulle klara cyklingen men för att den skulle hindra mig från löpningen.

När jag kom upp till eken efter cyklingen var jag helt färdig. Helt. Och nästan lite dizzy. Två sk supportrar (till Jonas tror jag) satt i sina strand-solstolar, stekte sina vita jättemagar i solen och tittade misstroget på mig. Som om jag var slut. Och som om jag aldrig skulle klara en meter till.



(Och så här glad var jag efter cyklingen)

Då kom Rolands pappa och frågade om han skulle hälla en flaska vatten över mig. Och det var så obeskrivligt skönt när det kalla vattnet rann ner över ansiktet och över min halvt sönderbrända rygg ( solkräm var nog det enda vi glömt i alla förberedelser).

Och så sprang jag upp till Toivonens hus. Gick in på toa och bytte om. Sprang. Och den första milen sprang jag på 50 minuter.

---

Stephan hade frågat mig vid starten vilken som var "min" gren.

"Egentligen ingen", sa jag. "Men om jag måste säga någon så är det löpningen jag känner mig tryggast i. De andra två kan jag liksom inte men jag har ändå sprungit en halvmara på 1.40 en gång." 

"Joo, då kanske du springer om mig där" sa han på mysig Mumin.

---

Löpningen (3 mil) var sträckan eken-ett brofäste och tillbaka tre gånger (och då kan den matematiskt kunniga räkna ut att sträckan från eken till bron var 5 km). Underbart gott vatten och sportdryck fanns att avnjuta efter 2,5 km.

Kim var inne på sitt tredje varv när jag började springa. Roland var i slutet av sitt första och Stephan i mitten av sitt första, tror jag. I löpningen gällde det verkligen att försöka tänka positivt. Som t ex: "Jag har i alla fall batterier kvar i mp3spelaren och än så länge räcker de ju" eller "Åh vilken bra låt" (trots att det antagligen var en o-tempolåt som jag tröttnat på sedan länge) eller "Här är det skugga - så skönt och det svalkar ju verkligen". (Även om det var 25 grader varmt). Typ så.

TV och tidningar stod och väntade på vinnaren - världsmästar-Kim 19 år. Han hade emellertid varit tvungen att gå hela sista milen på grund av en fotskada, men han var så överlägsen så ingen kunde hota honom ändå. Det skapade dock lite irritation och förvirring när pressen stod beredd att filma och fotografera och jag och Roland, dök upp istället för vinnaren, som gubbar i lådan i skogsbrynet för att anteckna mellantider och ge oss ut på våra sista mil.

När jag kom i mål efter första milen visste jag att jag skulle klara det. Jag visste att en mil till kunde jag springa. Och en kunde jag krypa. Eller i alla fall gå. Och jag fixade det med nästan enbart löpning. När jag tänker tillbaka minns jag inte mycket från den sista etappen. Jag minns att Rs farbror sprang jämte mig några meter i sina sandaler och att jag sa till någon i publiken att det var lugnt, bara jag hinner med sista färjan och när går den? Och jag minns de solande jättemagarnas miner när jag protokollförde tiden på första milen. Ha!




Och jag minns att jag tänkte, när jag hade en km kvar ungefär, att i det här loppet ska jag inte böla när jag kommer i mål. (Annars gör jag alltid det - av trötthet och att jag blir lite rörd tror jag). Då kom det ut en tanta från en trädgård. Jag hade hejat på henne några gånger under loppet för hon hade stått där vid vägen och tittat och lett uppmuntrande och ett tag var hon ute på promenad. Hon var kanske närmre sjuttio. Hon sprang emot mig och sträckte fram handen och gav mig en rosa ros: "Du är så duktig".

DÅ kom tårarna. Det var så otroligt rörande. (Jag hann i alla fall gråta ut innan mål så där fällde jag faktiskt inga tårar). Men de andra undrade nog om jag hade tagit tid på mig och stannat och plockat en blomma...

---

En del av publiken inklusive TV och tidningar hade redan begett sig hem när jag kom i mål. Och det kan man förstå. Undrar vad det kommer stå i tidningen; "även en kvinna ställde upp men vi vet inte vad hon hade för sluttid för vi orkade inte vänta".



Precis efter målgång.
----

Och så här blev resultatet:

1. Kim Harju                      8:03        

2. Jonas Wincent              8:55         
3. Roland Fellman            9:16         

4. Stephan Toivonen         9:45         
5. AnnaSara Holmgren    10:12



 

En skadad vinnare blir buren.

Jorå, satte... Det kan även tilläggas att Kim fixade simningen på 54 minuter... Och Roland - vilken otrolig prestation! (Jag säger att jag nådde mitt mål på tio timmar med tanke på felsimningen och den förvirrade första cykelrundan.)

Sen var det prisutdelning och vi fick små bucklor med nån remsa i Ålands färger på (som jag tror att S själv klistrat dit). Stephan var så söt och tackade sin fru "administratören" tusen gånger och bjöd på champagne och jag blev snurrig efter att knappt hunnit smutta på den ädla drycken.

De två solande supportrarna lyfte på sina t-shirts och visade sina jättemagar som hade blivit illröda. Om vi ironmen/lady skulle ha störd nattsömn pga endorfinanstormning eller smärta så var det inget mot vad de där två skulle ha. De kommer inte att kunna sova på mage på minst en vecka!



De solande supportrarna

Vi applåderade den fantastiska publiken som stått ut en hel dag med service och support! Rs fru körde hem oss och väl framme satte vi i oss lite pasta innan sänggång. Jag somnade nästan direkt och det enda som störde mig var en och annan fästing från min sängkamrat (familjens katt) som kröp över mina lakan. 

---

Jag återvände till Sverige med kvällsfärjan nästa dag. Med tusen fantastiska minnen i bagaget stod jag på akterdäck med solen i ryggen och lyssnade på Vikinglines allsångsunderhållarmusik som envist överröstade min mp3-spelare. Det var ännu mer party nu eftersom det ju var fredagkväll och jag trodde aldrig att folk kan ha som intresse att verkligen åka fram och tillbaka på en båt och dricka öl. (Och jo men visst stod det några bilar till på däck - jag kan väl omöjligt vara den enda nyktra här?) 

Jag hade hur som helst blivit bättre på att minnas var jag ställt bilen. Och att följa en älgskylt.


RSS 2.0